Cort Piilsmauet (Bergen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 60°23′43,120″N 5°19′1,2828″Ø

Cort Piilsmauet

Cort Piilsmauet er en bratt, brostensbelagt gate på Nordnes i Bergen. Den løper fra Klosteret ved Corps de Garde og ned til Strandgaten, ved det området som i eldre tid ble kalt Stranden. Cort Piilsmauet er en av byens eldste gateløp, og selve veifaret stammer fra middelalderen.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Cort Piilsmauet har ikke endret navn eller løp siden 1600-tallet. Navnet har vært skrevet på mange ulike måter, som Kortpil-, Korpil-, Korpel-, eller Koppel-. Gaten er oppkalt etter den hanseatiske kjøpmannen Cort Piil, som var rådmann i Bergen fra 1580-årene til ca. 1600. Han holdt opprinnelig til på Bryggen, men løste etter hvert borgerskap og slo seg ned på Stranden. Langs gaten løp engang en liten bekk som i 1625 ble kalt Altenaa. Denne kan ha vært opphavet til navnet på Altonagården som ligger nederst i Cort Piilsmauet. Bygningsmiljøet består av gamle trehus, og trehus med murforblendere fra tiden etter 1830. Borgerskolen (senere Laadings skole) lå i smuget fra 1830-1871.

Brannherjet strøk[rediger | rediger kilde]

Cort Piilsmauet har vært rammet av storbrann flere ganger. Brannene vi med sikkerhet vet omfattet smauet var i 1489, 1589, 1623, 1660, 1686, 1702, 1756, 1771 og 1830.

Den siste storbrannen skjedde den 26. februar 1830. Da brant området helt fra Holbergsallmenningen og opp til Corps de Garde på Klosteret. Brannen startet på Murallmenningen, og hele 119 bygninger brant ned. Bergen fikk etter dette en egen bygningslov, som blant annet sa at bygninger skulle bygges i mur, eller forblendes med mur eller annet materiale.

Fredning[rediger | rediger kilde]

Cort Piilsmauet ligger på automatisk fredet bygrunn, og er del av et område regulert til spesialområde bevaring etter Plan- og bygningslovens § 25.6. Området er regnet som et av byens mest bevaringsverdige, og de antikvariske verdiene er høye.

Forfatteren Amalie Skram (1846–1905) ble født i Cort Piilsmuget 1, og bodde i andre etasje sammen med familien til hun giftet seg i 1864. Bygningen ble oppført i 1835, etter at området hadde brent i 1830. Trehuset ble forblendet med zinkplater etter den nye bygningsloven. Huset er et tidstypisk bergensk bolighus, og autentisiteten er bevart fram til i dag. Vinduene er skiftet, men har original plassering, og gatedøren er original. Cort Piilsmauet 1 har svært høy verneverdi både historisk og arkitekturhistorisk. En minneplate over forfatteren ble satt opp her 1994.

Altonagården[rediger | rediger kilde]

Ved bunnen av Cort Piilsmauet ligger Altonagården, der deler av Augustin Hotel holder til idag. I dette gamle bygårdskomplekset fant man i starten av 1700-tallet auksjonslokaler, møtelokaler for borgerrepresentantene «De eligerte menn» i Bergen magistrat, og herberge. Fra 1774 holdt Det harmoniske selskab (idag Bergen filharmoniske orkester) til her både for øvelser og konserter, og «Det dramatiske selskab» holdt teateroppvisninger. Kun kjellerlokalene er igjen av det opprinnelige bygningskomplekset. Dette ble restaurert av eierne av Augustin Hotel i 1997, og gjenoppstod som Altona bar.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bergen Byleksikon
  • Assessor Herman Johan Foss Reimers: Barndomserindringer fra Bergen, Eget forlag ANS 2006

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]