Cornelius Høyer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Cornelius Høyer
Født 26. februar 1741
Død 2. juni 1804 (63 år)
Gravlagt Assistens Kirkegård (København)
Utdannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi
Yrke Maler
Nasjonalitet Danmark

Cornelius Høyer (født 1741 i Hellebæk, død 1804 i København) var en dansk miniatyrmaler som ble internasjonalt berømt i sin samtid.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han var født på Hammermøllen i Hellebæk som sønn av bajonettsmed ved Kronborg geværfabrikk Anders Nielsen Høyer og Anna Maria Jensdatter. Han var videre bror til presten Christian Frederik Høyer (1739 – 1797).

Cornelius kom allerede som barn på Eigtveds kunstakademi hvor han under mester Andreas Thornborgs oppsyn konsentrerte seg om miniatyrmalerkunsten. Med støtte fra kongens kasse, reiste han utenlands med studieopphold i Paris, Rom og Dresden. Han ble medlem av akademiet i Dresden, og i 1770 også av det danske. Han fikk også titlen kongelig hoffminiatyrmaler, og ble kunstakademiets sekretrær, kanselliråd, professor og justistråd med embedsbolig på Charlottenborg. Han var høyt ansett som kunstner både i inn- og utland, særlig i Tyskland. Han ble den danske kunstner på 1700-tallet som fikk størst internasjonal anerkjennelse i samtiden.[1]

15. oktober 1773 giftet han seg med Frederikke Christiane Fortling, datter av hoffbyggmester Jacob Fortling. De to kunne imidlertid ikke enes, og i 1786 dro de hver sin vei. Cornelius skal ha hatt en trettekjær og retthaverisk karakter, og ble således uvenn med flere av sine samtidige kolleger, deriblant Nicolai Abildgaard.[2] Denne striden endte med at han tok sin avskjed fra akademiet. Han døde ikke lenge etter, og ble begravet på Assistens Kirkegård (København).

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]