Coraline

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Coraline er en fantasy/grøsser-kortroman skrevet av den britiske forfatteren Neil Gaiman, publisert i 2002. Den har vunnet: Hugos pris for beste kortroman i 2003,[1] Nebulas pris for beste kortroman i 2003,[2] og Bram Stokers pris for beste verk av unge lesere i 2002.[3] Boken har blitt sammenlignet med Lewis Carrolls Alice i Eventyrland, og ble filmatisert som Coraline og den hemmelige dør - av Henry Selick.

Handling[rediger | rediger kilde]

Coraline Jones og hennes foreldre flytter inn i et gammelt hus som er delt inn i forskjellige leiligheter. De andre leietakerne inkluderer Miss Spink og Miss Forcible, to pensjonerte kvinner, og Mr. Bobo, opprinnelig referert til som "den sprø gamle mannen ovenpå" som påstår å trene et sirkus med mus. Leiligheten ved siden av Coraline er ikke bosatt, og en liten dør i leiligheten viser seg å være murt igjen. Coraline besøker sine nye naboer. Mr. Bobo formidler en melding fra musene til henne: "Ikke gå gjennom døren!" Coraline drikker også te med Miss Spink og Miss Forcible, og Miss Spink mener at det finnes en stor fare i Coralines fremtid etter å ha spådd i tebladene sine. Til tross for alle disse advarslene bestemmer Coraline seg for å låse opp døren når hun er alene hjemme. Men denne gangen oppdager hun at murveggen bak døren er forsvunnet.

I stedet ser Coraline en lang korridor som fører til en leilighet som er identisk med hennes egen, bortsett fra at den er bebodd av "Annen mor" og "Annen far", som har svarte knapper i stedet for vanlige øyne. "annen mor" er høyere og tynnere enn Coralins virkelige mor. Det svarte håret hennes ser ut til å bevege seg av seg selv, huden er papir-hvit og neglene er lange og røde. Coraline synes "den andre verden" er mer interessant enn hennes egen. Den andre moren lager mat som Coraline faktisk liker. Begge de andre foreldrene tar mer hensyn til henne, og leketøy-boksen hennes er fylt med mange leker som kan bevege seg og fly. I denne andre verden utfører Mr. Bobo et sirkus. Hun oppdager til og med at den svarte katten som vandrer rundt i hjemmet deres i den virkelige verden, kan snakke i denne "andre" verden.

Etter at Coraline kommer tilbake til den andre leiligheten, tilbyr den andre moren muligheten til å bli i den andre verden for alltid. Men for å gjøre dette, må Coraline tillate at knapper blir sydd for øynene hennes. Coraline blir forferdet og kommer tilbake gjennom døren til hjemmet sitt. Men i hennes virkelige leilighet oppdager Coraline at hennes virkelige foreldre er savnet. Foreldrene kommer ikke tilbake dagen etter. Men den svarte katten vekker henne og tar henne med til et speil i gangen hennes, hvor hun kan se foreldrene sine fanget. De signaliserer til henne ved å skrive "Hjelp oss" på glasset.

Coraline forsøker å kontakte politiet, men de tror ikke på henne. Coraline må derfor gå tilbake til den "andre" verden for å konfrontere den "andre" moren sin, og redde de virkelige foreldrene sine. Den andre moren forsøker å overbevise Coraline om å bli, men Coraline nekter og blir låst i et lite rom bak et speil som straff. I det lille mørke rommet møter hun tre spøkelser av barn. Hvert barn hadde tidligere latt den "andre" moren sy knapper over øynene deres. Barna forteller Coraline hvordan den andre moren til slutt ble lei av dem, og lot dem dø. Men de er fremdeles fanget der, fordi den andre moren har beholdt sjelen deres.

Hvis barnas sjeler kan reddes fra den andre moren, kan spøkelsene komme seg videre. Spøkelsesbarna ber Coraline om å unnslippe, og unngå samme skjebne som dem. Når den andre moren endelig løslater Coraline fra speilet, foreslår Coraline at de burde spille et spill: Hvis hun finner spøkelsesbarnas sjeler og de virkelige foreldrene hennes, kan Coraline, foreldrene og spøkelsesbarna gå fri. Men hvis Coraline mislykkes, skal hun forbli i denne "andre" verden og la den andre moren sy knapper over øynene hennes også. Den andre moren sier seg enig, og går med på å spille.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Hugo Awards : 2003 Hugo Awards». World Science Fiction Society. Arkivert fra originalen 7. mai 2011. Besøkt 25. oktober 2009. 
  2. ^ «The Nebula Awards». Science Fiction and Fantasy Writers of America. Arkivert fra originalen 28. august 2008. Besøkt 25. oktober 2009.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 19. juli 2009. Besøkt 22. desember 2010. 
  3. ^ «Past Stoker Nominees & Winners». Horror Writers Association. Arkivert fra originalen 20. november 2011. Besøkt 25. oktober 2009.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 29. april 2013. Besøkt 22. desember 2010.