Coraline og den hemmelige dør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Coraline og den hemmelige dør
orig. Coraline
Generell informasjon
FilmtypeAnimasjon
SjangerFantasy, drama, barnefilm
Utgivelsesår2009
Prod.landUSA
Lengde100 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiHenry Selick
ProdusentClaire Jennings
ManusforfatterHenry Selick
(manuskript)
Neil Gaiman
(novelle)
MusikkBruno Coulais
They Might Be Giants
SjeffotografPete Kozachik
KlippChristopher Murrie
Foran kamera
MedvirkendeDakota Fanning
Teri Hatcher
Keith David
Robert Bailey Jr.
John Hodgman
Jennifer Saunders
Dawn French
Ian McShane
Annen informasjon
Budsjett$60–$70 million
Prod.selskapFocus Features
Premiere6. februar 2009 (USA)
8. mai 2009 (Storbritannia)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Coraline og den hemmelige dør er en amerikansk stop-motion-animasjonsfilm i 3D fra 2009 basert på Neil Gaimans fantasy-novelle Coraline fra 2002. Filmen er skrevet og regissert av Henry Selick.

Handling[rediger | rediger kilde]

Coraline er en liten jente med blått hår som sammen med sine foreldre flytter inn i et gammelt og knirkende hus. Her savner hun fort vennene sine, og mens de alltid travle foreldrene hennes er opptatt med jobb og annet arbeid, holder Coraline på å kjede livet av seg. Hun bestemmer seg derfor for å utforske de nye omgivelsene sine litt. Noen merkelige naboer er blant de første hun treffer på. Et eksentrisk gammelt eksskuespillervenninnepar, en overeksentrisk russer, og en snakkesalig gutt på hennes egen alder er blant disse naboene. Hva skal hun gjøre blant alle disse rare og uinteressante personene? En dag oppdager hun imidlertid en magisk dør i huset hun bor i. Ved å gå igjennom denne døren, som viser seg å være en portal, kommer hun til en nesten identisk verden av den hun lever i. Problemet er bare at ikke alt viser seg å stemme helt, og litt etter litt blir forskjellene bare merkeligere og skumlere.

Coraline besøker den andre verden de to neste nettene, og ser dobbeltgjengere av naboene Bobinsky, Spink og Forcible, og møter den stumme Andre Wybie. Coraline møter også den svarte katten, som i den andre verdenen kan snakke med mennesker. Hennes andre mor inviterer Coraline til å forbli i deres andre verden for alltid, under forutsetning av at hun får knapper sydd over øynene sine. Forferdet krever Coraline å komme hjem til hennes virkelige verden igjen. Den andre moren forvandles plutselig til en truende versjon av seg selv, og Coraline blir låst inne bak et speil. Der møter Coraline spøkelsene til den andre morens tidligere ofre, inkludert søsteren til Wybies mormor som forsvant mange år tidligere. Åndene avslører at den andre moren, som de kaller "Beldam" bruker dukker for å spionere på barn i den virkelige verden, og dra nytte av barnas ulykkelighet, og deretter lokke barna inn i deres andre verden med mer lykkelige liv. Når barna går med på at deres andre mor skal sy knapper over øynene deres, blir sjelene deres fanget i deres andre verden for alltid. For å frigjøre dem, lover Coraline å finne barnas virkelige øyne. Coraline blir reddet av den andre Wybie, som hjelper henne å flykte inn i en passasje tilbake til den virkelige verden, men Wybie blir værende for å møte Beldams vrede.

Coraline oppdager at foreldrene hennes er savnet, og innser at de har blitt kidnappet av Beldam. Coraline vender tilbake til den andre verden for å redde foreldrene sine. Men hun blir narret av Beldam, som låser døren og svelger nøkkelen. Etter råd fra den svarte katten foreslår Coraline et spill: Hvis Coraline klarer å finne spøkelsens øyne og foreldrene hennes, vil de alle gå fri. Hvis hun ikke klarer dette skal Coraline forbli i den andre verdenen for alltid, og la Beldam å sy knapper over øynene hennes. Spøkelsene av de andre barna advarer henne om at selv om Coraline vinner, vil Beldam aldri slippe henne løs. Coraline lurer Beldam til å låse opp portalen. Samtidig som Beldam er distrahert, finner den svarte katten foreldrene til Coraline. Men alle sammen må deretter komme seg over til den virkelige verden, og frigjøre spøkelsene av alle barna som i årenes løp har blitt fanget i den andre verden.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Dakota Fanning som Coraline Jones. En 11 år gammel jente.
  • Teri Hatcher som Mel Jones. Coraline's mor, og som Beldam / andre mor som regjerer i den andre verden.
  • Jennifer Saunders som frøken Spink. En pensjonert skuespiller
  • Keith David som en mystisk svart katt som har evnen til å snakke i den andre verden.
  • John Hodgman som Charlie Jones. Coraline's far.
  • John Linnell gir stemme til Coralines far i den andre verden.
  • Robert Bailey Jr. som Wyborne "Wybie" Lovat. Den 11 år gamle barnebarnet til Coraline's hus-eier Mrs. Lovat.
  • Ian McShane som Sergei Alexander Bobinsky. En av Coralines naboer som eier ett sirkus.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]