Cooloolidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cooloolidae
Cooloolidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cooloolidae
Rentz, 1980
Norsk(e) navn:
Hører til: Vortebitere og sirisser,
rettvinger,
vingede insekter,
insekter
Antall arter: 4
Habitat: gavende i jorden i tropisk regnskog
Utbredelse: Queensland, Australia
Delgrupper:


Cooloolidae er en gruppe av rettvinger og tilhører en familiegruppe i gruppen Ensifera. Denne gruppen, som til nå bare omfatter fire kjente arter, ble oppdaget i Australia så sent som i 1976. Dette særegne insektet fikk på engelsk navnet "the Cooloola monster".

Utseende[rediger | rediger kilde]

Cooloola propator er et stort (kroppslengde ca. 25 mm), kraftig insekt, blekt på farge. Hodet er avrundet og noe skovlformet, med ganske små fasettøyne og trådformede antenner som bare er ca. halvparten så lange som hodet. Thorax er forholdsvis liten, ryggen salformet. Beina er korte og meget kraftige, leggene spadeaktige. Vingene er redusert til små knopper hos hannen og mangler helt hos hunnen. Bakkroppen er stor og rund, særlig hos hunnen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Kroppsformen, med kort, kraftig kropp, spadelignende bein og reduserte antenner tyder sterkt på at dette er et gravende insekt. Det har vist seg at den graver i sandig jord i regnskogsområdene, og bare sjelden kommer til overflaten. Munndelenes form tyder på at det er et rovdyr, trolig lever den av ulike underjordiske, virvelløse dyr.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Cooloola propator lever i regnskog langs kysten av Queensland, Australia. Også de andre tre artene er bare funnet i Queensland.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Cooloolidae blir noen ganger regnet som avvikende medlemmer av Anostostomatidae.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]