Constantin Brun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Constantin Brun
Constantin Brun - Mosnier painting.jpg
Født27. november 1746Rediger på Wikidata
RostockRediger på Wikidata
Død19. februar 1836Rediger på Wikidata (89 år)
KøbenhavnRediger på Wikidata
Ektefelle Friederike BrunRediger på Wikidata
Far Johann Carl BrunRediger på Wikidata
Barn Ida Brun, C.F.B. BrunRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Kjøpmann, diplomatRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata

Johan Christian Constantin Brun (født 27. november 1746 i Rostock, død 19. februar 1836 i København) var en tysk-dansk forretningsmann og geheimekonferensråd.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Brun kom opprinnelig fra fattige kår i Rostock.[trenger referanse] Han fikk handelsutdannelse i Lübeck og ble senere etablert med et firma i St. Petersburg der han ble utnevnt til dansk konsul. I egenskap av dansk konsul kom han til København i 1781.

Han ble kongelig administrator ved den vestindiske handel og under Bruns ledelse gikk det Vestindisk-guineisk Kompagni over til staten. I tillegg til sin offentlige virksomhet drev Brun med omfattende forretningsvirksomhet og samlet seg en stor formue i kapital og eiendom.

Brun giftet seg med Friederike født Münter i 1783. I løpet av ekteskapet fikk de følgende barn: Friderich Carl Balthasar (1784), Charlotte (1788), Augusta (1790) og Ida (1792).

Friederike Brun ble et midtpunkt i salonglivet i familiens hus, det senere Moltkes palé, i Bredgade og på landstedet Sophienholm i sommerhalvåret. Brun engasjerte den franske arkitekten Joseph-Jacques Ramée som fikk bygget om Sophienholm i streng fransk klassisisme.

Brun var innehaver av storkorset av Dannebrog.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]