Constantin Brun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Constantin Brun portrettert av Jean-Laurent Mosnier

Johan Christian Constantin Brun (født 27. november 1746 i Rostock, død 19. februar 1836) var en tysk-dansk forretningsmann og geheimekonferensråd som opprinnelig kom fra fattige kår.

Han fikk handelsutdannelse i Lübeck, ble senere etablert med et firma i Sankt Petersburg og utnevnt til dansk konsul. I egenskap av dansk konsul kom han til København i 1781.

Han ble kongelig administrator ved den vestindiske handel og under Bruns ledelse gikk det Vestindisk-guineisk Kompagni over til staten. I tillegg til sin offentlige virksomhet drev Brun med omfattende forretningsvirksomhet og samlet seg en stor formue i kapital og eiendom.

Brun hadde giftet seg med Friederike Brun i 1783. I løpet av ekteskapet fikk de følgende barn; Friderich Carl Balthasar (1784), Charlotte (1788), Augusta (1790) og Ida (1792).

Friederike Brun ble et midtpunkt i salonglivet i familiens hus, det senere Moltkes palé, i Bredgade og på landstedet Sophienholm i sommerhalvåret. Brun engasjerte den franske arkitekten Joseph-Jacques Ramée som fikk bygget om Sophienholm i streng fransk klassisisme.

Brun var innehaver av storkorset av Dannebrog.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]