Congo (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Congo
Generell informasjon
SjangerAction - Eventyr
Prod.landUSA USA
UtgivelsesårUSA 9. juni 1995
Norge 1995
Lengde109 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 år (1995) (Norge)
Bak kamera
RegissørFrank Marshall
ManusforfatterMichael Crichton (bok)
John Patrick Shanley
ProdusentFrank Marshall
Frank Yablans
Kathleen Kennedy
Sam Mercer
KomponistJerry Goldsmith
SjeffotografAllen Daviau
KlipperAnne V. Coates
Foran kamera
MedvirkendeLaura Linney
Dylan Walsh
Ernie Hudson
Tim Curry
Bruce Campbell
Annen informasjon
FilmselskapParamount Pictures
Budsjett$50 millioner
Eksterne lenker

Congo er en amerikansk action og eventyrfilm fra 1995 regissert av Frank Marshall. Hovedrollene spilles av Dylan Walsh, Laura Linney, Tim Curry, Ernie Hudson, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Grant Heslov og Joe Don Baker. Filmen er basert på Michael Crichtons roman Congo fra 1980.

Congo kan beskrives som en eventyrfilm fra Afrikas indre med et slags økologisk budskap. Den fikk dårlig mottakelse av kritikerne, men ble til tross for det en kommersiell suksess. Den havnet på 16.-plass over de meste innbringende filmene i USA i 1995 og spilte inn over 150 millioner dollar på verdensbasis.

Handling[rediger | rediger kilde]

Det profittgrådige multimedie-konsernet TraviCom har kastet sine øyne på en øde del av Kongo, hvor det skal finnes en ekstra hardfør type diamanter, ideelle til laserstrålemaskiner. Selskapet sender en ekspedisjon til det mystiske stedet som ledes av Karen Ross (Laura Linney). Med på samme ekspedisjon er også Dr. Peter Elliot, som har som oppdrag å returnere gorillaen Amy til sitt fødested. Den rumenske eventyrer og diamantelskeren dr. Homolka blir ved en tilfeldighet også med på ekspedisjonen, og han er på utkikk etter den legendariske kong Salomos by. Etter en farefull ferd kommer de til en plass der menneskelig grådighet og naturlovene har gått beserk. De oppdager den hemmelige byen Zinj, og finner ut at i Congo er menneskene den arten som holder på å dø ut. I tillegg til de ettertraktede diamantene viser ruinene seg å være bebodd av en særdeles aggressiv rase med gorillaer.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmanmelderne og seerne[rediger | rediger kilde]

De amerikanske anmelderne gav den forholdsvis dårlig omtale, og filmen har bare oppnådd 22% på Rotten Tomatoes (oktober 2008).[1] Den kjente filmkritikeren Roger Ebert gav den imidlertid brukbar omtale.[2]

Til tross for lunken mottakelse ble filmen en publikumssuksess og innbrakte over $81 millioner på amerikanske kinoer alene, og over $152 millioner på verdensbasis.[3]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Congo ble nominert i syv kategorier ved Razzie Awards i 1996, blant annet verste film og verste regissør.

Jerry Goldsmith ble i 1996 tildelt en BMI Film Music Award for filmmusikken, mens Ernie Hudson ble tildelt en Universe Reader's Choice Award i 1995 for beste birolle.

Filmen ble nominert til tre Saturn Awards i 1996 i kategoriene beste film, beste regissør og beste spesial effekter. Den ble samme år nominert til en Blimp Award ved Kids' Choice Awards, USA i kategorien «Favorite Animal Star».

I Norge[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk terningkast fire av Dagbladets anmelder,[4] mens VGs anmelder gav den terningkast 1 og beskrev den som «dill-dall».[5]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Congo». Rotten Tomatoes. 18. oktober 2008. Besøkt 19. februar 2009. 
  2. ^ Ebert, Roger (9. juni 1995). «Congo». Chicago Sun Times. Besøkt 19. februar 2009. 
  3. ^ «Congo». Box Office Mojo. Besøkt 19. februar 2009. 
  4. ^ «Videoguide». Dagbladet. 29. mars 1996. Besøkt 19. februar 2009. 
  5. ^ Selås, Jon (15. september 1995). «Dill-Dall». VG. Besøkt 19. februar 2009. «Man kan undres: Hva slags dill er det egentlig vits i å forsøke å lokke folk til kinoene med?» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]