Comptonia peregrina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Comptonia peregrina
Comptonia peregrina
Vitenskapelig(e)
navn
:
Comptonia peregrina
(L.) J.M.Coult.
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: bøkeordenen
Familie: porsfamilien
Slekt: Comptonia
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Nord-Amerika

Comptonia peregrina er en art i porsfamilien. Den er den eneste arten i sin slekt og er utbredt i østlige Nord-Amerika.

Den er en løvfellende busk med opprett vekst og blir opptil 1,5 m høy. Den sprer seg med jordstengler og danner tette bestander. Kvistene er rødbrune til grå og ullhårete. Bladene er fjærflikete, 3–15,5 cm lange og 0,3–2,9 cm brede. De er hårete, mørkegrønne på oversiden og grågrønne under. Bladene har mange kjertler og dufter sterkt når de knuses. Arten har akselblad.

Blomstene er enkjønnede. Hann- og hunnblomster sitter som regel på ulike planter, men av og til på samme. Hannblomstene er samlet i endestilte rakler. Hunnblomstene sitter i en kuleformet blomsterstand med røde høyblad. Frukten har ikke noe vokslag og er 2,5–5,5 mm i diameter.

Comptonia peregrina vokser på næringsfattig, tørr jord i furuskog og på hogstflater. Den har nitrogenfikserende bakterier i utvekster på røttene som gjør at den kan trives på slike steder. Arten er utbredt i de canadiske provinsene New Brunswick, Nova Scotia, Ontario, Prince Edward Island og Québec. I USA finnes den vestover til Minnesota og sørover til nordligste Georgia.

De karakteristiske, bregneaktige bladene er funnet som fossiler fra sen kritt og kenozoikum mange steder på den nordlige halvkule. Fossile frukter er kjent fra sen kritt til pliocen i Russland og sen eocen til miocen i Europa.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]