Collyris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Collyris
Nomenklatur
Collyris
Fabricius, 1801
Populærnavn
sandjegere
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieLøpebiller
Økologi
Antall arter: 10
Habitat: på land og på strender
Utbredelse: Asia
Inndelt i

Collyris er en slekt av løpebillene (Carabidae). De er vanligvis livlig fargede, svært raske biller. Munnskjoldet (clypus) er bredere enn avstanden mellom antennene, dette skiller denne gruppen fra resten av løpebillene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Ganske store, lange og slanke, langbeinte, svarte sandjegere, gjerne med noe mmetalliks glans. Hodet er stort med store, utstående fasettøyne, antennene forholdsvis korte, litt utvidet mot spissen. Pronotum er timeglass-formet, minst dobbelt så langt som bredt, noe innsnevret ved roten. Dekkvingene er smale, jevnbrede eller litt utvidet bakover (slik skilles den fra lignende slekter som har rundede dekkvinger), tett og kraftig punkterte. Beina er lange, gjerne brunlige, føttene på forbeina utvidete.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Sandjegerne er dagaktive, solelskende insekter som finner byttet ved hjelp av sitt gode syn. De norske artene er alle knyttet til åpne, solrike habitater, som sandstrender, grusveier og grustak. Den vanligste arten er den fargerike grønn sandjeger (Cindela campestris) som finnes over det meste av landet og er aktiv på solskinnsdager tidlig på våren. Denne arten er gressgrønn med hvite flekker på oversiden og bronsefarget på undersiden.

Larvene lever som predatore, nedgravd i bakken, i en sjakt. De sitter i huleåpningen med de lange overkjevene klar til å fange potensielle byttedyr.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt i Sørøst-Asia.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Tallrike arter som før var plassert i denne slekten regnes nå til Neocollyris.

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]