Cold Response 2009

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Cold Response 2009 er en multinasjonal vinterøvelse som arrangeres i norsk regi. Den gjennomføres hovedsakelig i Troms og nordlige deler av Nordland, og blir avviklet i tidsrommet 16.-25. mars. Cirka 7500 soldater og 14 forskjellige nasjoner deltar.

Hovedtyngden av operasjonene på land foregår mellom Setermoen og Nordkjosbotn i Troms. I tillegg er det sjø- og luftaktivitet i hele Troms og deler av Nordland.

Scenario[rediger | rediger kilde]

Det er en grensekonflikt mellom de to fiktive landene Midland og Northland som er hovedutfordringen for en multinasjonal styrke, bestående av Brigade Nord og flere utenlandske kapasiteter.

Kjernen i konflikten er rettighetene til verdifulle oljeressurser langs kysten. Det faller Northland tungt for hjertet at alle de vellykkede funnene blir gjort i Midland, rett sør for deres egen grenselinje. Og siden de fleste innbyggerne i dette området er etniske northlendere, er det ekstra tungt å svelge for den hardt pressede regjeringen i Northland.

På kort sikt er Northlands løsning å angripe Midland, erobre de verdifulle områdene, og på den måten ta bort fokus fra indre uro. I grove trekk er det denne konflikten soldatene bryner seg på under Cold Response.

Landstyrker[rediger | rediger kilde]

Danmark og Finland deltar på øvelsen med hver sin mekaniserte bataljon. Frankrike deltar med en infanteribataljon. Nederland bidrar med en Istar-avdeling og et mekanisert infanterikompani. Sverige deltar med et kompani. Spania deltar med Istar-elementer. Fra Norge deltar store deler av Brigade Nord, om lag 2500 soldater. I tillegg deltar Sveits, Tyrkia og Polen med stabspersonell.

Sjøstyrker[rediger | rediger kilde]

Fregatter, kommandofartøy, MTB-er, minejaktfartøy, minesveipere, logistikkfartøy og undervannsbåter deltar på øvelsen.

Luftstyrker[rediger | rediger kilde]

Norske F-16, svenske JAS Gripen, tyske C-160 transportfly, overvåkningsfly, ett norsk C-130J transportfly og elektronisk krigføringsfly deltar. Luftoperasjonssenteret ved Fellesoperativt hovedkvarter og kontroll- og varslingsstasjonenMågerø deltar på øvelsen. I tillegg deltar norske og belgiske luftvernavdelinger sammen med hærstyrker.

Spesialstyrker[rediger | rediger kilde]

Cirka 700 spesialsoldater er med på øvelsen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]