Cold Response 2009

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Cold Response 2009 var en norskledet multinasjonal vinterøvelse som pågikk i Norge fra 16. til 25. mars 2009. Øvelsen fant hovedsakelig sted i Troms og nordlige deler av Nordland, og var en del av Forsvarets jevnlige Cold Response-øvelser. Cirka 7500 soldater fra 14 forskjellige nasjoner deltok.

Hovedtyngden av operasjonene på land foregikk mellom Setermoen og Nordkjosbotn i Troms. I tillegg var det sjø- og luftaktivitet i Troms og deler av Nordland.

Scenario[rediger | rediger kilde]

Det er en grensekonflikt mellom de to fiktive landene Midland og Northland som er hovedutfordringen for en multinasjonal styrke, bestående av Brigade Nord og flere utenlandske kapasiteter.

Kjernen i konflikten er rettighetene til verdifulle oljeressurser langs kysten. Det faller Northland tungt for hjertet at alle de vellykkede funnene blir gjort i Midland, rett sør for deres egen grenselinje. Og siden de fleste innbyggerne i dette området er etniske northlendere, er det ekstra tungt å svelge for den hardt pressede regjeringen i Northland.

På kort sikt er Northlands løsning å angripe Midland, erobre de verdifulle områdene, og på den måten ta bort fokus fra indre uro. I grove trekk er det denne konflikten soldatene bryner seg på under Cold Response.

Landstyrker[rediger | rediger kilde]

Danmark og Finland deltok på øvelsen med hver sin mekaniserte bataljon. Frankrike deltok med en infanteribataljon. Nederland bidro med en Istar-avdeling og et mekanisert infanterikompani. Sverige deltok med et kompani. Spania deltok med Istar-elementer. Fra Norge deltok store deler av Brigade Nord, om lag 2500 soldater. I tillegg var Sveits, Tyrkia og Polen til stede med stabspersonell.

Sjøstyrker[rediger | rediger kilde]

Fregatter, kommandofartøy, MTB-er, minejaktfartøy, minesveipere, logistikkfartøy og undervannsbåter deltok på øvelsen.

Luftstyrker[rediger | rediger kilde]

Norske F-16, svenske JAS Gripen, tyske C-160 transportfly, overvåkningsfly, ett norsk C-130J transportfly og elektronisk krigføringsfly deltok. Luftoperasjonssenteret ved Fellesoperativt hovedkvarter og kontroll- og varslingsstasjonenMågerø var med på øvelsen. I tillegg deltok norske og belgiske luftvernavdelinger sammen med hærstyrker.

Spesialstyrker[rediger | rediger kilde]

Cirka 700 spesialsoldater var med på øvelsen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]