Col du Tourmalet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Col du Tourmalet
Høyde 2 115 moh.
LandFrankrike
RegionHautes-Pyrénées
FjellrekkePyreneene
Kart
Col du Tourmalet
42°54′25″N 0°08′53″Ø

Col du Tourmalet er et fjellpass i de sentrale Pyreneene i departementet Hautes-Pyrénées i Frankrike.

Landsbyen Sainte-Marie-de-Campan ligger ved foten av stigningen på østsiden og skistedet La Mongie ligger to tredeler opp i stigningen. Luz-Saint-Sauveur ligger nederst på vestsiden.

Tourmalet er også navnet på en ost laget på sauemelk produsert i området.

Detaljer om stigningen[rediger | rediger kilde]

Fra Luz-Saint-Sauveur på den vestlige siden er det 19 km, over 1404 høydemeter. Den gjennomsnittlige stigningen er på 7,4 % med maksimum på 10,2 % nær toppen. Fra Sainte-Marie-de-Campan er det 17,2 km over 1268 høydemeter. Den gjennomsnittlige stigningen er på 7,4 % med maksimum på 10,0 %.

Tour de France[rediger | rediger kilde]

Col du Tourmalet er en av de mest kjente og brukte fjellovergangene i Tour de France. Første rytter over var Octave Lapize i 1910. I 1913 brakk Eugène Christophe gaffelen på Tourmalet og reparerte den selv i en smie i Sainte-Marie-de-Campan for å få fortsette rittet.

Tour de France har enten bare passert over, hatt målgang på toppen eller målgang i La Mongie. I Tour de France 2010 gikk den 16. etappen over Col du Tourmalet, mens den 17. etappen hadde målgang på toppen.

På toppen er det et minnesmerke over Jacques Goddet, direktør for Tour de France fra 1936 til 1987, og en stor statue av Octave Lapize som gisper etter luft.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]