Club-Mate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Club-Mate (tysk uttale klʊp maːtə) er en oppkvikkende iste som produseres i Tyskland av Brauerei Loscher KG. Det som gjør drikken spesiell er at den inneholder Yerba mate. Drikken inneholder ca 20 mg koffein per 100 ml væske, som er omtrent dobbelt så mye som Coca-Cola.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fra 1924 solgte et lokalt bryggeri, eid av Georg Latteier Dietenhofen i Bayern, en alkoholholdig drikk basert på Yerba Mate med navn "Sekt-Bronte". Latteier hadde oppdaget drikken på en utstilling i 1924.[1] Bryggeriet startet produksjon av drikken på nytt etter andre verdenskrig og et sted underveis endret drikken navn til Club-Mate. Navnet kommer fra Yerba mate og har dermed ingenting å gjøre med det engelske ordet "mate" (kamerat). Gradvis moderniserte produksjonen seg og drikken ble spredd til Ulm, Aschaffenburg og Hamburg.[1]

Det var ikke før på 1990-tallet Club-Mate ble mer utbredt i Tyskland. I 1994 ble produksjonen ble overtatt av Brauerei Loscher fra Münchsteinach. Under kallenavnet «Hackerbrause» ble drikken først kjent blant ungdom som spilte videospill. Som et alkoholfritt alternativ, spredte den tyske varianten av Sør-Amerikas hellige urtebrygg seg til klubblivet i Tyskland. I 2012 kom drikken også til Norge og det markedsføres også i flere andre land, som Sverige, Danmark, Spania og Australia.

Popularitet i Skandinavia[rediger | rediger kilde]

Drikken har de siste årene oppnådd betraktelig poularitet i Skandinavia, i økende grad også i Norge, hvor drikken føres av flere barer i fortrinnsvis Bergen og Oslo. En populær drink basert på Club-Mate er den såkalte «Vodka-Mate», hvor vodka helles direkte i flasken.

Hackerkultur[rediger | rediger kilde]

Club Mate har også blitt populært blant hacker og datakultur, spesielt i Europa. Dette begynte hos Chaos Computer Club etter at WIRED skrev en artikkel om drikkens populæritet i klubben[2]. Siden har drikken også blitt populær i andre hackerklubber som Noisebridge[3] og HOPE[4]. I disse miljøene er det også vanlig at de serverer drinken Tschunk, bestående av Club Mate, brunt rom, lime og brunt sukker[5].

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]