Hopp til innhold

Club-Mate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Club-Mate
En flaske Club-Mate.
TypeVaremerke, drikkevaremerke
OpprinnelseTyskland
Introdusert1924
FabrikantBrauerei Loscher KG[1]

Club-Mate (tysk uttale klʊp maːtə) er en oppkvikkende iste brygget på yerba mate som produseres i Tyskland av Brauerei Loscher KG. Drikken inneholder ca. 20 mg koffein per 100 ml væske, som er omtrent dobbelt så mye som Coca-Cola.

Historie[rediger | rediger kilde]

Flaskekonteiner for Club-Mate 0.5 liter flasker

Fra 1924 solgte et lokalt bryggeri, eid av Georg Latteier Dietenhofen i Bayern, en alkoholholdig drikk basert på Yerba Mate med navn "Sekt-Bronte". Latteier hadde oppdaget drikken på en utstilling i 1924.[2] Bryggeriet startet produksjon av drikken på nytt etter andre verdenskrig og et sted underveis endret drikken navn til Club-Mate. Navnet kommer fra Yerba mate og har dermed ingenting å gjøre med det engelske ordet "mate" (kamerat). Gradvis moderniserte produksjonen seg og drikken ble spredd til Ulm, Aschaffenburg og Hamburg.[2]

Det var ikke før på 1990-tallet Club-Mate ble mer utbredt i Tyskland. I 1994 ble produksjonen ble overtatt av Brauerei Loscher fra Münchsteinach. Under kallenavnet «Hackerbrause» ble drikken først kjent blant ungdom som spilte videospill. Som et alkoholfritt alternativ, spredte den tyske varianten av Sør-Amerikas hellige urtebrygg seg til klubblivet i Tyskland. I 2012 kom drikken også til Norge og det markedsføres også i flere andre land, som Sverige, Danmark, Spania og Australia.

Popularitet i Skandinavia[rediger | rediger kilde]

Drikken har de siste årene oppnådd betraktelig poularitet i Skandinavia, i økende grad også i Norge, hvor drikken føres av flere barer i fortrinnsvis Bergen og Oslo. En populær drink basert på Club-Mate er den såkalte «Vodka-Mate», hvor vodka helles direkte i flasken.

Hackerkultur[rediger | rediger kilde]

Club Mate har også blitt populært blant hacker og datakultur, spesielt i Europa. Dette begynte hos Chaos Computer Club etter at WIRED skrev en artikkel om drikkens populæritet i klubben[3]. Siden har drikken også blitt populær i andre hackerklubber som Noisebridge[4] og HOPE[5]. I disse miljøene er det også vanlig at de serverer drinken Tschunk, bestående av Club Mate, brunt rom, lime og brunt sukker[6].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ verkets språk tysk, redaktør Brauerei Loscher KG, brauerei-loscher.de, besøkt 20. mars 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 11. mai 2012. Besøkt 9. april 2012. 
  3. ^ Bruce Sterling (1. april 2007). «Club-Mate, favorite drink of the Chaos Computer Club». Wired. 
  4. ^ «Club Mate - Noisebridge». noisebridge.net. 
  5. ^ «Club-Mate». 2600 Magazine. Arkivert fra originalen . Besøkt 8. juli 2019.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 15. august 2015. Besøkt 8. juli 2019. 
  6. ^ «Tschunk – Hacker's Cocktail with Club Mate». 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]