Clarke Abel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Clarke Abel

Clarke Abel (født 5. september 1789 i Bungay, Suffolk, England, død 24. november 1826 i Cawnpore, India) var en engelsk botaniker og kirurg.

Abel ble utvalgt som sjefslege og naturforsker til å ledsage den britiske ambassadøren Lord William Pitt Amherst under reisen til Kina 1816 - 1817. Amherst var ute etter å forbedre de noe kjølige relasjonene til Kina, noe han ikke var så framgangsrik med. Abel anså at ambassadøren ikke kunne vende tilbake til England uten å ha noe å vise fram. Dette ledet til at en innsamling av frø og vekster gjennomført. Det meste av materialet ble lastet på et skip for transport til England, men det forliste på et korallrev utenfor Borneo og hoveddelen av materialet ble ødelagt. En plante som er forbundet med Abel er Abelia (Caprifoliaceae).

I mars 1819 ble han innvalgt som medlem av Royal Society[1] Han var også et medlem av Geological Society.[2]

Abel var den første vestlige forskeren å rapportere tilstedeværelsen av orangutanger på øyen Sumatra; Sumatra orangutangen Pongo abelii ble oppkalt etter ham i 1827 av Lesson.[3] Han ble sjefkirurg til William Pitt Amherst da denne ble utnevnt til generalguvernør av India.

C.Abel er forkortelsen som benyttes i forbindelse med biologiske arter som er beskrevet av Abel.

Bibliografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

  • 1818Narrative of a Journey in the Interior of China

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Library and Archive Catalogue». Royal Society. Besøkt 5. desember 2010. 
  2. ^ Ifølge tittelsiden på hans Narrative 1818.
  3. ^ Behlens, Bo, Watkins, Michael. and Grayson, Michael Eponym Dictionary of Mammals, Johns Hopkins University Press, 2009 ISBN 978-0-801893-04-9. p. 1-2)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]