Hopp til innhold

Cladosporium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Cladosporium
Nomenklatur
Cladosporium
Link, 1816
Klassifikasjon
RikeSopper
DivisjonSekkesporesopper
UnderdivisjonEkte sekkesporesopper
KlasseTykksekksopper
OrdenCapnodiales
FamilieDavidiellaceae
SlektKondensmuggsopper
Inndelt i

Cladosporium er en soppslekt, som inkludert noen av de mest vanlige innendørs og utendørs muggsoppene. Artene produserer kolonier som har varierer fra olivengrønn til brun eller sort fagr, og har mørke pigmenterte konidier, som dannes i enkle eller forgrenede kjeder.

De mange artene av Cladosporium finnes ofte på levende og dødt plantemateriale. Noen arter er plantepatogener, andre gjør andre sopper til parasitter. Cladosporium sprer seg spredt, og er ofte svært tallrike i uteluften. Innendørs Cladosporium-arter kan vokse på overflater når det er mye fuktighet i luften. Større mengder i luften av enkelte Cladosporium-arters sporer kan trolig være allergifremkallende og ha betydning ved utvikling av astma og høyfeber.

Cladosporium fulvum, som forårsaker tomatbladjord, har vært en viktig genetisk modell, ved at genetikk av individets motstand har blitt forstått.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rivas, S. & Thomas C.M., 2005. Molecular interactions between tomato and the leaf mold pathogen: Cladosporium fulvum. Annual Review of Phytopathology 43: 395-436.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]