Cladosporium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Cladosporium
Cladosporium
Vitenskapelig(e)
navn
:
'''Cladosporium'''
Link, 1816
Norsk(e) navn:
Hører til: Davidiellaceae,
Capnodiales,
Dothideomycetes,
Sekksporesopper,
Sopper
Antall arter:
Habitat:
Utbredelse:
Delgrupper:

Cladosporium er en soppslekt, som inkludert noen av de mest vanlige innendørs og utendørs muggsoppene. Artene produserer kolonier som har varierer fra olivengrønn til brun eller sort fagr, og har mørke pigmenterte konidier, som dannes i enkle eller forgrenede kjeder.

De mange artene av Cladosporium finnes ofte på levende og dødt plantemateriale. Noen arter er plantepatogener, andre gjør andre sopper til parasitter. Cladosporium sprer seg spredt, og er ofte svært tallrike i uteluften. Innendørs Cladosporium-arter kan vokse på overflater når det er mye fuktighet i luften. Større mengder i luften av enkelte Cladosporium-arters sporer kan trolig være allergifremkallende og ha betydning ved utvikling av astma og høyfeber.

Cladosporium fulvum, som forårsaker tomatbladjord, har vært en viktig genetisk modell, ved at genetikk av individets motstand har blitt forstått.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rivas, S. & Thomas C.M., 2005. Molecular interactions between tomato and the leaf mold pathogen: Cladosporium fulvum. Annual Review of Phytopathology 43: 395-436.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]