Cisarthron

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cisarthron
Nomenklatur
Cisarthron
Reitter, 1885
Populærnavn
kjukeborere[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
OverfamilieTenebrionoidea[2]
Økologi
Antall arter: 1
Habitat: terrestrisk, lever i kjuker
Utbredelse: Europa
Inndelt i

Cisarthron er en slekt av små biller som lever i kjuker (Polyporaceae) som vokser på død ved. De kan være svært tallrike, det kan være hundrevis av biller av flere arter i en stor kjuke. 16 arter er funnet i Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten, avlang bille. Antennene er 9-leddete med en to-leddet klubbe. Kroppen er mørkbrun med litt bronseaktig glans, antenner og bein gulrøde. Hodet er bredt med små, rundet utstående fasettøyne.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Kjukeborerne er knyttet til kjuker eller poresopper (Polyporaceae), mens noen få arter lever kun på barksopp (Corticiaceae). Både larvene og de voksne billene gnager ganger i fruktlegemene til soppen. Ofte angriper kjukeborerne kjuker som er levende, og starter angrepet i de eldre delene (flerårige kjuker) eller borer seg rett inn i fruktlegemet (ett-årige kjuker). De ulike artene kan foretrekke ulike arter av kjuker i ulike nedbrytingsstadier. Livssyklusen er ganske kort, hele utviklingen er gjerne unnagjort på 8-10 uker. Noen arter (ikke de norske) er parthenogenetiske, det vil si at det bare finnes hunner og den nye generasjonen utvikler seg fra ubefruktede egg. Kjukeborerne har mange naturlige fiender, blant annet kortvinger, maurbiller, hettebiller, snylteveps og gallmygg. Denne arten er knyttet til sopparten Trichaptum biforme.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er kjent fra Sør-Frankrike, Italia og Hellas [3], og videre østover til Kaukasus.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 16. oktober 2020. Besøkt 16. oktober 2020. 
  2. ^ «Artsdatabankens navneopplysninger med artstre». Artsdatabanken. 16. oktober 2020. Besøkt 16. oktober 2020. 
  3. ^ Alessandro Bruno Biscaccianti, Enrica Giuliano Grimaldi og Paolo Audisio (2022) First records of the rare minute tree-fungus beetle Cisarthron laevicolle from Italy and Greece (Coleoptera: Ciidae). Fragmenta Entomologica 54(2):315-316.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]