Chuck Palahniuk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chuck Palahniuk
Født21. feb. 1962[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (62 år)
Pasco
BeskjeftigelseSkribent, romanforfatter, journalist, essayist, manusforfatter, science fiction-forfatter Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity of Oregon
NasjonalitetUSA
Signatur
Chuck Palahniuks signatur

Charles Michael «Chuck» Palahniuk (IPA [pælænʊk]) (født 21. februar 1962) er en amerikansk forfatter og freelance journalist bosatt i Portland, Oregon. Han er mest kjent for den prisbelønnede romanen Fight Club, som også har blitt filmatisert av David Fincher. Chuck Palahniuk er en av nåtidens mest populære amerikanske forfattere.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Charles Michael Palahniuk ble født i Pasco, Washington, USA, og er sønn av Carol og Fred Palahniuk. Chuck vokste derimot opp i Burbank, Washington, sammen med familien sin i et mobilt hjem. Etter at foreldrene hans skilte seg, tilbrakte han sammen med sine tre søsken mye av tiden hos sine besteforeldre i en gård i østre deler av Washington.

Palahniuk utdannet seg ved University of Oregons School of Journalism, og tok eksamen i 1986. Samtidig som han studerte, jobbet han for National Public Radios KLCC i Eugene, Oregon. Tilbake i Portland begynte han å jobbe for den lokale avisen som journalist, men sluttet seg etterhvert til Freightliner som mekaniker, et yrke han holdt seg til, inntil han lyktes som forfatter.

Palahniuk begynte å skrive skjønnlitteratur da han nådde midten av tredveårene. Faktisk så sier han selv, at han først begynte å skrive seriøst da han deltok på en del forfatter-workshops, som han egentlig møtte opp på for å skaffe seg nye venner.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Skjønnlitteratur[rediger | rediger kilde]

Utgitt i Amerika, noen av romanene er også utgitt i Norge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000026789, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 4639[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Archive of Fine Arts, abART person-ID 87305[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ NooSFere, oppført som Chuck PALAHNIUK, NooSFere author ID -48335, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]