Christinedal - Harry Fetts vei 10

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Christinedal - Harry Fetts vei 10
Villa Christinedal - 1966 - Harriet Flaatten - Oslo Museum - OMu.A17159.jpg
Christinedal fotografert av Harry Fetts datter Harriet Flaatten i 1966. Oslo Museums samlinger.
Land NorgeRediger på Wikidata
Kart

Christinedal
59°54′11″N 10°49′30″Ø

Christinedal er en villa som ligger i Harry Fetts vei 10 i Oslo. Den var opprinnelig et sommersted for familien Fett. Sommerstedet ble anlagt rett etter 1900 i en tidligere frukthage ved siden av industrimiljøet Høyenhall fabrikker. Christinedal er fredet av Riksantikvaren.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Christinedal
Terrassen og soluret i 1966. Foto av Harriet Flaatten, Oslo Museums samlinger.

Tyske Frans Eduard Fett (1849–1911) startet Høyenhall fabrikker i 1890 med produksjon av tapet, papp og takrosetter. Fabrikken ble landets eldste takpappfabrikk og hadde på det meste 200 ansatte. Eduard Fett oppførte tidlig bebyggelse på området som skulle tjene fabrikkvirksomheten og i 1901 oppførte han første byggetrinn av en sin egen villa kalt Christinedal, etter hans svigermor. I 1907 ble villaen bygget til med en fløy mot øst og fikk dagens hovedform. Etter Eduards død overtok sønnen Harry Fett driften av Høyenhall fabrikker og sommerstedet Christinedal. Harry Fett utviklet eiendommen og parkanlegget rundt bebyggelsen med stier, dam og en utsmykket steinterrasse syd for villaen. Harry Fett var ikke bare fabrikkeier, men også kunsthistoriker, riksantikvar og en stor kulturpersonlighet med betydelig innflytelse i samtiden. Christinedal var flittig brukt som arena for møter og samlinger hvor den utsmykkede steinterrassen med motiver tegnet av kjente kunstnere og arkitekter. Harry Fett utviklet også hovedhuset som stilmessig kan sies å være preget av en europeisk romantiserende byggeskikk hvor også eldre kunst, ovner, og bygningsdeler fikk sin særskilte plass. Videre utviklet han parkanlegget med dammen hvor blant annet idealer fra japanske hagekunst ble trukket inn.

Senere er det også foretatt diverse endringer, hvor den største var i forbindelse med ombygging til kontor i 1960-årene, og sokkeletasjen ble forlenget i en etasje mot syd.

Fredning[rediger | rediger kilde]

Fredningsområdet Christinedal omfatter flere bygninger og adresser: Harry Fetts vei 10 - villa Christinedal, Harry Fetts vei 12 - arbeiderbolig og uthus / stallbygning og Østensjøveien 81 - dammen og bestyrerboligen den Gule stue.

Arbeiderboligen og uthus / stallbygning ble oppført i 1898. I 1901 ble første byggetrinn av villaen Christinedal oppført. I 1920 ble tømmerbygningen den Gule stue flyttet fra plassen Rognerud til industrimiljøet på Høyenhall og tatt i bruk som bestyrerbolig for fabrikken. For øvrig var det flere bygninger på området som i dag er revet. Det var også etablerte stier mellom fabrikkområdet i nord og boligdelen i syd. Rester av dette er bevart med en sti og trapp ned fra den såkalte Hamsuneika nordvest i fredningsområdet.

Formålet med fredningen er å bevare Christinedal med bebyggelse og parkanlegg som et anlegg av høy kulturhistorisk og arkitektonisk verdi knyttet til tidligere industriherre og riksantikvar Harry Fett. Formålet er videre å ta vare på anleggets særpreg, kunstneriske utforming og detaljering formet av Harry Fett som en betydelig kulturpersonlighet i samtiden. Fredningen skal sikre dokumentasjonen og opplevelsen av Christinedal som anlegg og hjem for en svært sentral skikkelse i nasjonens kulturhistorie. Fredningen skal sikre at elementene i anlegget med bebyggelse, utsmykket steinterrasse, park, dam og uteareal bevares og oppleves som et helhetlig og sammenhengende kulturmiljø. Fredningen skal også sikre at historiske spor og elementer fra den tidligere industrivirksomheten på stedet blir bevart.

Siden 2009 har bygningen huset en privat kunst- og kulturbarnehage.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]