Hopp til innhold

Oslo Kunstforening

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Christiania Kunstforening»)
Oslo Kunstforening
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer971526343
Stiftet13. november 1836
LandNorge
HovedkontorRådmannsgården
Grunnlegger(e)Johan Sebastian Welhaven, Johan Fjeldsted Dahl, Frederik Stang
Nettstedwww.oslokunstforening.no
Oslo Kunstforening har holdt til i Rådmannsgården siden 1936. Foto: Istvan Virag

Oslo Kunstforening er en kunstforening og et visningssted for samtidskunst i Oslo. Kunstforeningen driftes i dag som en kunsthall.

Oslo Kunstforening er en ikke-kommersiell medlemsbasert forening, støttet av Oslo kommune og Kulturrådet.[1] Foreningens hovedformål er å vise, produsere og formidle samtidskunst. Oslo Kunstforening arbeider for å øke kulturens tilgjengelighet i samfunnet, samt å fremme interessen for og formidle kunnskap om billedkunst.

Oslo Kunstforening er den eldste medlemsorganisasjonen i norsk kulturliv. Foreningen ble stiftet i 1836 av dikteren Johan Sebastian Welhaven, bokhandler Johan Dahl og den senere statsministeren Frederik Stang.

Foreningen holder til i Rådmannsgården i Rådhusgata 19, som er en av de eldste bygningene i Kvadraturen. Her har kunstforeningen hatt sine lokaler siden 1936, i byggets 2. etasje. Oslo Kunstforening ble dannet av et kunstinteressert publikum for å sikre et fast visningssted for billedkunst i Norge, et par år før Nasjonalgalleriet ble vedtatt etablert. At Oslo Kunstforening aldri har hatt en egen samling som de etterfølgende kunstforeningene, skyldes at man ikke ville stå i veien for planene om å etablere et Nasjonalgalleri.[2]

Sparebankstiftelsen DnBs kunststipend

[rediger | rediger kilde]

Kunstforeningen har siden 1986 delt ut et kunststipend, opprinnelig med støtte fra daværende Sparebanken Oslo og Akershus. Den årlige utstillingen i forbindelse med Sparebankstiftelsen DnBs kunststipend, har blitt arrangert av Oslo Kunstforening siden 2008 med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB.

Utstillere hos Oslo Kunstforening

[rediger | rediger kilde]

Utstillere hos Oslo Kunstforening har vært blant andre Anawana Haloba, Gavin Jantjes, Fujiko Nakaya, Ukichiro Nakaya, Camille Norment, Judy Chicago[3], Runo Lagomarsino, Jacques Tati, Moataz Nasr, Guerrilla Girls, Uriel Orlow and Celine Condorelli, Marit Følstad, Eline McGeorge, Inger Johanne Grytting, Elisabeth Haarr, Marianne Hurum og Signe Johannessen.[trenger referanse]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Om oss - Oslo kunstforening». www.oslokunstforening.no (engelsk). Besøkt 23. juli 2024. 
  2. ^ «Om oss - Oslo kunstforening». www.oslokunstforening.no. Besøkt 11. januar 2017. 
  3. ^ «Frodig vaginafest». www.nrk.no. Besøkt 29. mars 2017. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]