Christian Holstad Lilleng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Christian Holstad Lilleng (født 16. november 1972 i Fredrikstad) er en norsk lærer, skytter, landslagstrener og politker med lærer- og trenerutdannelse fra Høgskolene i Østfold og Volda og Norges idrettshøgskole. Han er oppvokst i Råde kommune i Østfold, men har siden 2012 bodd på Sunnmøre. Er i dag bosatt i Haram kommune.

Politiker[rediger | rediger kilde]

Christian Holstad Lilleng (foto: Sissel Kristin Hagen)

Lilleng meldte seg inn i Venstre etter Stortingsvalget i 2009 og ble leder i Råde Venstre samme høst og siden styremedlem og politisk nestleder i Østfold Venstre. Alle disse vervene hadde han til han flyttet til Haram kommune august 2012.

Råde Venstre opplevde en enorm vekst i tiden med Lilleng som leder. Fra 2,2% oppslutning ved kommunevalget i 2007 fikk Råde Venstre 10,1% i 2011[død lenke], valglisten steg fra syv personer 2007 til Rådevalgets største i 2011 med 29 på listen.

Råde Venstres fremgang gjorde at det ble et borgerlig flertall i kommunen for første gang på 12 år, og Rene Rafshol (Høyre) ble ordfører. Lilleng fikk plass i formannskapet og fikk med seg Elisabeth Krathe Steve og Kjell Andre Holstad Aasheim i kommunestyret.

Det var først og fremst Lillengs bruk av sosiale medier som gav Råde Venstre sin fremgang.

Lilleng var ikke redd for å fronte kontroversjonelle saker, og fikk store oppslag for saker som å være positiv til kommunesammenslåing, ja til skolenedleggelse, ja til flere flyktninger i Råde, nei til eiendomsskatt, opprør mot gretne gamle gubber i Råde-politikken, omlegging av RV118 og verning av skog. I det han flyttet fra Råde ble han omtalt som "en av de mest markante politikerne i nyere tid i Råde" tid av NRKs politiske kommentator Reiner Prang.

Mens han bodde i Ålesund gikk han også hardt ut mot politiet ved flere anledninger, først i forbindelse med sterk kritikk av bevæpning av politiet og siden om DNA-prøver av alle menn i nærheten av en overgrepssak i Sula kommune.

Lilleng har ikke vært redd for å prøve nye ideer, og i 2012 satte han inn da 15-årige Alexander Ski Aasberg i Fast utvalg for oppvekst og kultur i Råde kommune med klar beskjed om at "- Er du dyktig nok er du gammel nok" til sine politikerkollegaer. Ski Aasberg ble meget godt mottatt i utvalget, og tok scenevant plass mellom Kristelig Folkepartis Jan Helge Aker og Høyres Jon Inge Skårdal.

I trange økonomiske tider i Råde kommune startet Lilleng opp den såkalte "Kulturmafiaen" som ønsket å bidra til å løfte kulturen i kommunen selv om Råde kommune måtte kutte i kulturstøtten. Denne "Kulturmafiaen" har utviklet seg videre til å være drivkraften i "Parkfestivalen i Råde", hvor blant annet ordfører Rafshol, varaordfører Frederikke Stensrød, black metal-musiker Anders Odden og nåværende Råde Venstre-leder Kjell Andre Holstad Aasheim er sterkt engasjert.

Etter å ha flyttet til Haram kommune på Sunnmøre engasjerte han seg først i Haram Venstre, siden Ålesund Venstre og var på Møre og Romsdal Venstres Stortingsvalgsliste under valget i 2013. I Ålesund ble han mest kjent som utfordrer til Kirsti Dale og hennes antatte førsteplass på Ålesund Venstres kommunevalgliste 2015. Lilleng ble spurt om å være leder for Ålesund Venstre vinteren 2015 med takket nei og trakk seg fra valglisten grunnet at han flyttet ut av Ålesund kommune. Kirsti Dale byttet for øvrig til Senterpartiet i 2016 og er nå uavhengig representant i bystyret i Ålesund.

Lillengs kanskje største politiske triumf var når han, sammen med Christian Mikkel Doubloug, fikk gjennom forslaget om å gjenninføre blyhagl på jakt. Gjennom å få dette inn i førsteutkastet til Venstres valgprogram foran Stortingsvalget 2013 og dermed massiv mediedekning fordi dette kom fra miljøpartiet Venstre, gjorde Lilleng og Dobloug det enklet for Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Arbeiderpartiet å ta dette inn i sine program. Det hører med til historien at forslaget ble strøket fra Venstres endelige program, men at flertallet i Stortinget var allerede sikret og siden vedtatt i 2015.

Etter et år på sidelinjen i politikken byttet Lilleng partibok og er nå medlem av Haram Arbeiderparti. Han begrunnet sitt partibytte med at Venstre var blitt blåere og han rødere.

Lærer[rediger | rediger kilde]

Lilleng har vært lærer på alle ulike trinn i grunnskolen og i den videregående skolen. Han er først og fremst samfunnsfags-, kroppsøvings- og matematikklærer og jobber i Haram kommune på Hildre Montessoriskole.

Han er tydelig på at han mener den norske skolen ikke er tilpasset alle elever, og kunne vise til meget gode resultater for spesielt gutter under en matematikkprosjekt ved Stordal skule hvor elevene skulle lære gangetabellen i gymsalen.

Han er også kjent for å se på læreryrkets små og store utfordringer med et solid skråblikk, blant annet gjennom å ha utbrodert hvordan man skal kunne forklare kommunereformen for ungdomsskoleelever i en kronikk i Sunnmørsposten.

Trenerkarriere[rediger | rediger kilde]

1997-1999: Lilleng startet tidlig med å være trener. Gjennom sin utdannelse på trenerstudiet ved Norges Idrettshøgskole og erfaring fra instruksjon i Råde skytterlag og Østfold skyttersamlag fikk han jobb som trener på det svenske sportsskyttegymansiet i Strömsund og det svenske junior- og seniorlandslaget 1997. Her jobbet han i 2,5 år før han flyttet hjem til Norge. Beste resultat med det svenske landslaget hadde Lilleng med VM-gullet til "Mora"-Bengt Anderssons på 300m 60 skudd liggende, mens blant skyttergymnasets elever var de beste resultatene norske Katrine Begbys EM-gull med luftgeværet og Mattias Engman og Karl Olssons gullmedaljer i Nordisk mesterskap 50m og 300m.

Christian Holstad Lilleng var landslagstrener i Nederland 2013-2014. (Foto: Sunnmørsposten)

Det mest spektakulære resultatet fra denne tiden var da Lilleng tok med seg 6 skyttere fra skyttergymnaset for å gjennomføre en treningsmatch mot det svenske seniorlandslaget i baneskyting på Kungsängen utenfor Stockholm høsten 1998 og slo landslaget. På Lillengs lag var blant annet nevnte Engman og Olsson som seinere samme høst påførte Norges ungdomslandslag en av deres ytterst få nederlag i Nordisk mesterskap i baneskyting.

1999: I 1999 hadde Lilleng et kort opphold i araberstaten Oman som landslagstrener, men reiste hjem fordi han følte seg ensom. I løpet av hans opphold der nede satte Allahdad Albalushi nye Omanske rekorder på 50m 60 skudd liggende og på 50m 3x40 skudd. Albalushi deltok senere i OL i Beijing i 2008.

2002-2004: 2002-2004 var Lilleng trener for seks skyttere på St.Olav videregående skole, hvor Bjørn Thomas Svendssen (Fredrikstad) og Marie Terese Engebretsen (Svinndal) representerte Norge i EM og i Nordisk mesterskap.

2004-2008. 2004 ble han først trener for det norske juniorlandslaget og siden samme høst trener for det norske seniorlandslaget, noe han var frem til OL i Beijing 2008. I denne perioden gjennomførte det norske landslaget tidenes beste VM-innsats med tre gull, fire sølv, to bronsemedaljer og to nye verdensrekorder i 2006, og et av sine beste OL for rifleskyttere siden krigen med fem kvoteplasser og Vebjørn Bergs fjerdeplass på 50m 60 skudd liggende som beste resultat.

Under Lillengs ledelse ble for øvrig Are Hansen Europamester på 10m luftgevær i 2008 i Sveits og Espen Berg-Knutsen vant EM-sølv i 50m 60 skudd liggende i spanske Granada i 2007. Hansens EM-gull er Norges eneste mesterskapsgull i seniorklassen i en OL-gren siden Harald Stenvaags VM-gull i samme øvelse på hjemmebane i Stavanger i 1991.

2013-2014. Hans foreløpig siste landslagstreneroppdrag hadde Lilleng i Nederland 2013-2014. Her hadde han ansvaret for landets junior- og seniorlandslag med base på Papendal olympiske senter utenfor Arnhem.

Beste resultat fra denne tiden var de nederlandske juniorjentenes lagseier i RIAC Luxembourg med et resultat som var over gjeldende Europarekord for junior kvinner-lag. Lilleng skapte store overskrifter både i Norge og i utlandet da han lot seg fotograferes naken i forbindelse med et sponsoroppdrag.

Lilleng har også vært gjestetrener i Uganda og Jordan, samt hatt skriftlige tilbud til landslagstrenerjobber i Portugal, Kuwait, Iran, Tyrkia, Vietnam, Pakistan, Brasil, Mongolia og Korea. I tillegg har han også blitt tilbudt jobb som manager/technical director i det asiatiske skytterforbundet Valgte Råde-politikken foran toppjobb i Asia og vært i samtaler om toppjobber i Sveits og Tyskland.

Aktiv utøver - skytter[rediger | rediger kilde]

Lilleng er samlagsmester 13.ganger. Bildet er fra 2016 hvor han ble samlagsmester på bane i Sunnmør skyttersamlag. Her ble Ivar Fivelstad (Sunnylven) nummer to og Trine Ramsvik Stette (E/S) nummer tre. (Foto: Aalesund skytterlags hjemmeside)

Siden Lilleng startet tidlig med trenerkarrieren er det først og fremst i perioden 1990-1997 han oppnådde de beste resultatene:

  • 1990: EM-bronse i lag på 50m 3x40 skudd i Zagreb/Jugoslavia sammen med Leif Steinar Rolland og Ove Humlestøl
  • 1990-1992: 10 NM-titler og 10 norske rekorder
  • 1991: Ble nummer 4 i klasse 1 på Landsskytterstevnet
  • 1992: Nordisk ungdomslagmester bane og felt, sølv Nordisk mesterskap 50m 60 skudd liggende, sølv Nordisk mesterskap 50m 3x40 skudd og bronse Nordisk mesterskap 10m luftgevær
  • 1993: Vant Esemedaljen i sølv under samlagsskytingen på Landsskytterstevnet sammen med Tor Arne Solbakken, Mette Elisabeth Finnestad og Arild Jønsson.
  • 1994: På Kongelaget på Landsskytterstevnet og DFS sølvbeger, ble nr.7 totalt. Vant også bronsemedalje i samlagsskytingen sammen med Solbakken, Finnestad og Petter Rislaa.
  • 1995: På Kongelaget på Landsskytterstevnet, tapte omskyting om Kongetittelen - ble nr.4 totalt. Tor Erik Fossli Skytterkonge.
  • 1996: Vant Officerspokalen på Landsskytterstevnet etter omskyting med Knut Riise (Sunnylven), nr.9 totalt
  • 1997: Vant sølv under det svenske mesterskapet i baneskyting.

Lilleng har i tillegg blant annet blir Landsdelskretsmester fire ganger (to ganger bane og to ganger felt) og samlagsmester 13 ganger. Han har ni stjerner fra Landsskytterstevnets baneskytinger.

Selv om hadde sine beste år på skytebanen 1990-1997, så var han reserve på bane- og feltlandslaget til Nordisk mesterskap så sent som i 2006 og han har skutt 350p av 350 mulige i lagskytinger to ganger.

Han har tidligere representert skytterlagene Råde (1984-1999 og 2003-2012), Moss/Våler (1999-2003), Engesetdal/Skodje (2012-2013) og Aalesund (2013-2016). Nå skyter han for Hildre og Brattvåg hvor han har vært ungdomsleder.