Chris Gueffroy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chris Gueffroy
Født21. juni 1968[1]Rediger på Wikidata
Pasewalk
Død6. feb. 1989[1]Rediger på Wikidata (20 år)
Øst-Berlin
Berlinmuren
Britz forbindelseskanal
BeskjeftigelseServitør Rediger på Wikidata
NasjonalitetØst-Tyskland
GravlagtBaumschulenweg

Kors til minne om Chris Gueffroy i nærheten av Riksdagen i Berlin. Foto fra vinteren 1989/90, i bakgrunnen den allerede delvis ødelagte muren.

Chris Gueffroy (født 21. juni 1968, død 6. februar 1989 i Øst-Berlin) var den siste personen som forsøkte å flykte over Berlinmuren og som ble drept under forsøket.

Sammen med vennen Christian Gaudian forsøkte Gueffroy natten mellom 5. og 6. februar 1989 å flykte fra Øst-Berlin til Vest-Berlin ved Britz-kanalen. De to trodde at ordren om å skyte flyktninger hadde blitt opphevet. Etter å ha klatret opp det siste metallgjerdet ble de oppdaget, og ble beskutt. Gueffroy ble truffet av en kule i brystet og døde, 20 år gammel. Gaudian ble arrestert av grensetroppene, sterkt skadet.

Monument ved Britz-kanalen

Chris Gueffroys mor ble dagen etter tilkalt til politihovedkvarteret i Øst-Berlin «for oppklaring av et saksforhold», hvor hun fikk vite at hennes sønn «hadde begått et attentat mot en militærenhet og døde for få timer siden». Gaudian ble dømt til tre års fengsel for «alvorlig forsøk på ulovlig grensepassering». Han slapp ut i september samme år og 17. oktober, kort før murens fall, fikk han reise til Vest-Berlin.

De fire grensevaktene som deltok i drapet på Gueffroy og arrestasjonen av Gaudian mottok en utmerkelse fra sjefen for Grenzkommando Mitte og 150 mark hver. Etter gjenforeningen ble de stilt for retten i Berlin. To ble løslatt i januar 1992, en fikk en betinget dom. Den siste, Ingo Heinrich, som var ansvarlig for det dødelige skuddet, ble først dømt til tre og et halvt års fengsel. Høyesterett reduserte straffen til to års fengsel i 1994.

21. juni 2003, som ville vært hans 35-årsdag, ble et monument til minne om Gueffroy, utført av kunstneren Karl Biedermann, satt opp ved bredden av Britz-kanalen.

I 2000 ble to SED-funksjonærer og tidligere politbyråmedlemmer, Siegfried Lorenz og Hans-Joachim Böhme, tiltalt for drapet på Gueffroy og to andre unge flyktninger, men ble frikjent. Saken kom opp på nytt i 2004, og Lorenz og Böhme ble dømt til betingede fengselsstraffer på 15 måneder hver. Dommeren la vekt på at det hadde gått svært lang tid siden drapene. Dette var den siste straffesaken mot DDR-ledere for drapene ved muren.

Chris Gueffroy tilhørte en hugenottisk familie.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 3. mai 2014[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Roman Grafe: Deutsche Gerechtigkeit. Prozesse gegen DDR-Grenzschützen und ihre Befehlshaber. München: Siedler, 2004. ISBN 3-88680-819-X
  • Christoph Links: «Gueffroy, Chris». I: Wer war wer in der DDR? Ein biographisches Lexikon. Christoph Links, Berlin 2000, ISBN 3-86153-201-8, S. 290

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]