Chorea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Chorea
Område(r)Nevrologi
Ekstern informasjon
ICD-10-kodeG25.5
ICD-9-kode333.5
ICPC-2N08
OMIM118700, 215450
DiseasesDB16662
eMedicine1149854
MeSHD002819

Chorea (fra gresk khoreia, «kordans»), tidligere også kalt sanktveitsdans, er en sykdom og et sykdomstegn som kjennetegnes av ufrivillige bevegelser (dyskinesier) i armer, bein eller ansiktsmusklaturen som skyldes overaktivitet av de dopaminerge nevroner i de områdene av hjernen som kontrollerer bevegelser. Chorea karakteriseres ved kortvarige, uregelmessige rykninger som ikke er gjentakende eller rytmiske, men synes å bre seg fra den ene muskelgruppen til den neste.

Bevegelsene ved chorea er helt uten formål, men personene som har chorea forsøker ofte å kamuflere dem ved at de ser planlagte ut.[1] Denne type ufrivillige bevegelser ses ved flere forskjellige sykdommer:Chorea opptrer ofte sammen med atetose, som tilfører vridende bevegelser. Chorea er et fenomen som opptrer ved Huntingtons sykdom, Sydenhams chorea, og kan forårsakes av medisiner (levodopa, antiepileptika og antipsykotika).

Årsaker[rediger | rediger kilde]

Chorea kan opptre ved en rekke sykdommer og tilstander.

  • Chorea er et karakteristisk sykdomstrekk ved Huntingtons sykdom (arvelig Sanktveitsdans), som er en progredierende arvelige sykdom.
  • Tyve prosent av barn og ungdommer som rammes av revmatisk feber utvikler Sydenhams chorea som en komplikasjon.
  • Chorea kan også forårsakes av medisiner (levodopa, antiepileptika, antipsykotika), metabolske forstyrrelser, endokrine sykdommer og vaskulære sykdommer i hjernen.
  • Ataxia telangiectasia sykdom som begynner i barndommen og kjennetegnes blant annet med okulær telangiectasia, okulær ataksi og progressiv ataksi.

Sanktveitsdans[rediger | rediger kilde]

På slutten av 1600-tallet trengte den engelske legen Thomas Sydenham et navn på en sykdom som innebar ukontrollerbare muskelbevegelser, og han tok i bruk ordet sanktveistsdans som ord for lidelsen, og det ble synonymt med Sydenhams chorea. På denne tiden var historiene om de opprinnelige sankt Veits-danserne stort sett glemt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Korea». Pasienthåndboka.no. Arkivert fra originalen 7. oktober 2010. Besøkt 10. august 2007. 
Asclepius staff.svgDenne medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.