Chopper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Peter Fonda på en chopper

Chopper er en motorsykkel hvor man fjerner (chopper av) originaldeler, og kjører uten, eller erstatter dem med mindre deler.

Spesialbygde choppere[rediger | rediger kilde]

Fra å «strippe» originalsykler begynte man etterhvert å bygge motorsyklene fra bunnen av, og laget dem så minimalistiske som mulig. Man forlenget frontgaffelen, og senket gjerne rammen, i tillegg til at man satte på bukkehornstyre og flyttet frem fothvilerne. Sykkeltypen ble populær etter filmen Easy Rider fra 1969 med Peter Fonda, da han og sidekicken Dennis Hopper kjørte hver sin chopper. I ettertid har det vokst frem en hel industri i USA med å bygge spesielle choppere, og kjente produsenter er Jesse G. James' West Coast Choppers og Orange County Choppers, hvor begge produsentene har hatt egne TV-serier.

Originalchoppere[rediger | rediger kilde]

På slutten av 1970-tallet plukket motorsykkelprodusentene opp choppertrenden og begynte å lage choppermodeller ferdig fra fabrikk. Man begynte med forsiktige ombygginger, og gikk stadig lengre og lengre etterhvert som syklene viste seg å selge bra. Suzuki for eksempel introduserte sine første «lette» choppere med GS-L modellene i 1979, og rundt samme tid introduserte Yamaha sine «US Custom» motorsykler. I USA var Harley Davidson raskt ute med sine choppermodeller, og merket har etterhvert blitt synonymt med choppere, da de også er yndede objekter til spesialbygg.

Tråsykler[rediger | rediger kilde]

Tråsykkelprodusentene tok også opp trenden, og norske Den Beste Sykkel laget blant andre apachesykkelen.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]