Chopper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Peter Fonda på en chopper

Chopper er en motorsykkel hvor man fjerner (chopper av) originaldeler, og kjører uten, eller erstatter de med mindre deler.

Spesialbygde choppere[rediger | rediger kilde]

Fra å «strippe» originalsykler begynte man etterhvert å bygge motorsyklene fra bunnen av, og laget dem så minimalistiske som mulig. Man forlenget frontgaffelen, og senket gjerne rammen, i tillegg til at man satt på bukkehornstyre og satte frem fothvilerne. Sykkeltypen ble populær etter filmen Easy Rider fra 1969 med Peter Fonda, da han og side-kicken Dennis Hopper kjørte hver sin chopper. I ettertid har det vokst frem en hel industri i USA med å bygge spesialbygde choppere, og kjente produsenter erJesse G. James sin West Coast Choppers og Orange County Choppers, hvor begge produsentene har hatt egne TV-serier.

Originalchoppere[rediger | rediger kilde]

På slutten av 1970-tallet plukket motorsykkelprodusentene opp choppertrenden og begynte å lage choppermodeller ferdig fra fabrikk. Man begynte med forsiktige ombygginger, og gikk stadig lengre og lengre etterhvert som syklene viste seg å selge bra. Suzuki for eksempel introduserte sine første «lette» choppere med GS-L modellene i 1979, og på rundt samme tid introduserte Yamaha sine «US Custom» motorsykler. I USA var Harley Davidson raskt ute med sine choppermodeller, og merket har etterhvert blitt synonymt med choppere, da de også er yndede objekter til å spesialbygge.

Tråsykler[rediger | rediger kilde]

Tråsykkelprodusentene tok også opp trenden, og norske DBS laget blant andre Apachesykkelen.

Bilder[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]