Apache (sykkel)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Apache annonse

DBS Apache var en populær guttesykkel i Norge på 1970-tallet.

Apache ble produsert av Jonas Øglænd mellom 1972 og 1980. Det var en videreutvikling av Crossmaster som i likhet med Apache hadde lang sal, etter modell av motorsykkelsaler. Øglænd gikk med Apache et steg lenger, med rygglene og chopper-styre, i tillegg til dekaler med indianermotiv. Syklene var å få i tre størrelser. 15", 17" og 18" (det ble også laget noen 12", men det var ytterst få[trenger referanse]).

Apachesyklene hadde tre-trinns navgir, med en gedigen girvelger med T-håndtak plassert på rammen. Etter 1976 kom sykkelen med en litt lavere sal, og girvelgeren ble byttet ut med et vanlig håndgir som var plassert på styret. I 1978 kom syklene med lås som var sveiset fast i ramma. De seneste utgavene av Apache fikk navnet «DBS Junior». Disse har en litt annerledes dekor.

Som ekstrautstyr kunne man få speedometer, vimpel, skvettlapp, speil og horn. Syklene har i ettertid vært ettertraktet av samlere.

Inspirert av indianersuksessen lanserte DBS også Tomahawk som var en enda mer outrert choppervariant med mindre forhjul, enda større chopperstyre, høyere rygglene og det samme girarrangementet som Apache.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]