China Mobile

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
China Mobile
ChinaMobile Communication Corporation,xi'an,CHINA - panoramio.jpg
Org.formAksjeselskap
BransjeTelekommunikasjonsbransjen, mobilbransjen
Etablert1997
Datterselskap ZONG, China Mobile Hong KongRediger på Wikidata
Hovedkontor Beijing, HongkongRediger på Wikidata
LandKina
Produkt(er)Mobilnett
Omsetning741 479 870 000 Yuan (2018)[1]
Resultat114 280 000 000 (2017)[2]
Nettsted Offisielt nettsted

China Mobile Limited kinesisk: 中国移动通信, pinyin: Zhōngguó Yídòng Tōngxìn) er verdens største mobiloperatør målt i kundetall, og den ledende mobiltilbyderen i Folkerepublikken Kina[trenger referanse]. Utover Kina er selskapet bare til stede i Pakistan i noe større omfang. Likevel har selskapet mer enn 500 millioner kunder. Selskapet er helstatlig, men det er børsnotert både på NYSE og på børsen i Hongkong. Selskapet er det største kinesiske selskap børsnotert i utlandet, og det største teleselskapet i Asia.[trenger referanse] 70% av aksjene eies av staten, mens 30% av aksjene er på ulike private hender.

Hovedkvarteret ligger i Hongkong, hvor China Mobile ble startet i 1999, to år etter at Kina overtok den tidligere britiske kolonien, og offisielt grunnlagt (inkorporert) i april 2000. Det ble skilt ut av China Telecom i 1999, og fra 2003 inngikk selskapet i et innenriks duopol sammen med China Unicom, som fortsatt driver mobilnett i Kina. 2G-nettet bygger på GSM, bygd ut av blant annet Ericsson, mens 3G-nettet bygger på CDMA-2000 og standarden TD-SCDMA (også kalt UMTS-TDD) fra 2009.

Allerede i 2007 hadde selskapets mobilnett 97% befolkningsdekning i Kina.[3] På dette tidspunktet var halvparten av kundene bosatt på landsbygda eller småbyer, og et stort flertall av brukerne bruke såkalte «value-added services» (tjenester utover tale). Selskapet tilbyr ulike data- og bredbåndstjenester, blant annet landbruksinformasjon med markeds- og prisinformasjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]