Chilensk vinpalme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chilensk vinpalme
Chilensk vinpalme i Hyères (Sørøst-Frankrike)
Nomenklatur
Jubaea chilensis
(Molina) Baill.
Populærnavn
Chilensk vinpalme
Hører til
palmer,
enfrøbladete planter
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Chile

Chilensk vinpalme (Jubaea chilensis) er en saktevoksende palme fra Chile hvor palmen vokser helt opp til 700-1400 meter over havet, og er den eneste arten i palmeslekten Jubaea. Den er lett å gjenkjenne med sin imponerende og massive stamme.

Den utrydningstruete vinpalmen er oppkalt etter Juba I, konge av Numidia, død 46 f.Kr.[1]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Palmen blir inntil 25 meter høy og har fjærformede palmeblader. Chilensk vinpalme sies å være en av de mest kuldeherdige palmene i gruppen med fjærformede blader, og etablerte eksemplar tåler kortvarige temperaturer ned mot -15 grader celsius. En forutsetning for å lyktes er milde vintrer uten langvarig frost, men den trenger ikke spesielt varme somrer for å vokse bra, tåler tørke bra og er godt tilpasset det tempererte klimaet man finner i de sentrale og nordvestlige delene av Europa.

En voksen palme kan ha en stammediameter på inntil 1,3 meter. Palmebladene blir vanligvis 3-5 meter lange.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Frø fra chilensk vinpalme

Sevjen fra palmen ble tidligere brukt til å lage sirup og alkoholholdige drikker av. For å høste sevjen må man felle treet. Dette sammen med at palmen ble felt for å gi plass til bebyggelse og dyrket land har gjort at palmen har vært nær ved å bli utrydningstruet. I dag er palmen delvis vernet i Chile.

Frukten er 2-3cm i diameter og blir solgt på det lokale markedet. Den kan minne noe om en miniatyrutgave av kokosnøtter; den både smaker og lukter som kokos.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hogan, C. Michael (2008): «Chilean Wine Palm: Jubaea chilensis», GlobalTwitcher.com, arkivert fra originalen de 17. oktober 2012 av Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]