Chersonesus (Pontus Euxinus)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den antikke byen Chersonesus og tilhørende landbruksområde (kora).
   UNESCOs verdensarv   
Vladimirkatedralen og utgravninger av den antikke by.
LandUkrainas flagg Ukraina
StedKrim
Innskrevet2013
Kriterium II, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 1411
Chersonesus ligger i Europa
Chersonesus (Pontus Euxinus)
Chersonesus (Europa)

Chersonesus (Chersonesos, Pontus Euxinus, Korsun) ble grunnlagt av greske doriske kolonister fra Megara i landskapet Pontus i Lilleasia i 422 f.Kr.-21 f.Kr..

Byen ligger i dag innenfor bygrensene til den ukrainske storbyen Sevastopol, og er en av de viktigste turistattraksjonene og historisk/kulturelle minnesmerkene på hele Krim. Den gjelder som det slaviske Pompeii. Byen med tilhørende landbruksområder ble i 2013 oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Den viktige handelsbyen Chersonesus ble anlagt på et gammelt taurisk handelssted på nordsiden av Herakleia-halvøya (helt vest på Krim). Dette ble raskt en storby med 10 000 til 20 000 innbyggere, og som bystat dominerte og helleniserte den hele området. I 1. årh. f.Kr. ble Chersonesus del av Romerriket.

Da Hellas ble kristnet, tok det ikke lang tid før Herakleia-halvøya ble det også. Det er mulig at innføringen av kristendommen fant sted allerede på apostolisk tid, og apostelen Andreas gis tradisjonelt æren for å ha vært regionens første misjonær.

I østromersk tid ble byen ofte benyttet som forvisningssted. Men blant de som ble forvist til Chersonesus var allerede de tidlige pavene Klemens I og Martin I.

Den hellige Vladimirs dåp 988.

I 980 ble byen erobret av Vladimir den store. Som betingelse for å rømme byen igjen, krevde den russiske fyrsten av keiser Basilios II i Konstantinopel at han skulle få gifte seg med hans datter Anna. Keiseren og Anna gikk med på det, men stilte som motbetingelse at Vladimir lot seg døpe, noe som skjedde i 988 i Chersonesos (Korsun på russisk).

1300-tallet ble Chersonesos vekselvis regjert av genoveserne og tatarene. Etter to århundrers ottomansk herredømme ble hele Krim erobret av Russland.

Vladimirkatedralen i Chersonesus

I ruinbyen ble det mellom 1861 og 1892 anlagt en russisk-ortodoks katedral, Vladimir-katedralen, til minne om dåpen av ham de ortodokse russere kanoniserte og deretter har kalt den hellige apostellike fyrst Vladimir. Med den hellige Vladimirs dåp begynte kristningen av Rus'.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]