Den grønne bande

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den grønne bande
Stiftet1726
Gatebilde fra Shanghai i 1920-årene, da Den grønne bande var på sitt mest slagkraftige.
Bandelederen Du Yuesheng, bilde fra 1940-årene.

Den grønne bande (kinesisk: 青幫, pinyin: Qīng Bāng) var en kinesisk triade (kriminell organisasjon) i Shanghai i Kina tidlig på 1900-tallet. Det var et hemmelig samfunn opprinnelig organisert av Fong Toh Tak fra Det sørlige Shaolintempelet, og som på 1900-tallet hadde fått en rekke ledende forretningsfolk blant sine medlemmer.

Den grønne bande fikk meget av sin maktbase fra kontrollen med opiumshandelen, som lenge var helt lovlig, men som gav banden finansiell styrke til å bygge seg opp og få kontroll med byens gambling og prostitusjon. Bandens samarbeider med interessenter innenfor det franske miljø i byen, i den franske konsesjon, og dens viktigste rival i forbryterverdenen var den røde bande, som holdt seg inne med britiske interesser. Den grønne bande viste seg å være den sterkere – etterhvert fikk banden kontroll over så å si all organisert kriminalitet i hele Shanghai.

Banden ble ofte bedt om å bryte opp fagforeningsmøter og streiker. Banden var også involvert i de kinesiske borgerkriger. Den var ansvarlig for den hvite terror-massaker av rundt 5 000 pro-kommunistiske streikere i Shanghai i april 1927, noe som hadde Kuomintangleder general Chiang Kai-sheks stilltiende støtte. Chiang hadde på et tidligere tidspunkt vært en aktør i banden selv. Han gav bandelederen Du Yuesheng generals rang i nasjonalisthæren etterpå.

Den grønne bande organiserte også en vesentlig del av den finansielle støtte som Chiang Kai-shek trengte. Han var kommet i et nært forhold til banden da han bodde i Shanghai fra 1915 til 1923.[1] Den grønne bande delte sine inntekter fra opiumshandelen med Kuomintang etter at Byrået for bekjempelsen av opium var opprettet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "For two years (1916–17) he lived in Shanghai, where he apparently belonged to the Green Gang (Qing Bang), a secret society involved in gong fu and financial manipulations. (Encyclopædia Britannica i sin artikkel om Chiang Kai-shek)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Brian G. Martin: The Shanghai Green Gang: Politics and Organized Crime, 1919-1937.
  • Frederic Wakeman jr.: Policing Shanghai, 1927-1937, Berkeley, 1995.
  • Frederic Wakeman jr.: The Shanghai Badlands: Wartime Terrorism and Urban Crime, 1937-1941, Cambridge, 1996.
  • Frederic Wakeman jr.: «Policing Modern Shanghai», i China Quarterly 115 (1988), ss. 408-440.