Chen Kaige

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Chen Kaige, 2013

Chen Kaige (forenklet kinesisk: 陈凯歌, tradisjonell kinesisk: 陳凱歌, pinyin: Chén Kǎigē, Wade-Giles: Ch'en K'ai-ko, født 12. august 1952 i Beijing i Folkerepublikken Kina) er en kinesisk filmregissør og forfatter. Han er amerikansk statsborger, men hans filmer innspilles hovedsakelig i Kina og på kinesisk. Sammen med Zhang Yimou og Tian Zhuangzhuang tilhører Chen de mest velkjente av den klasse som ble uteksaminert fra Beijings filmakademi i 1982. Hans filmer er kjent for visuelt driv og episk historiefortelling.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Chen Kaige vokste opp i Beijing sammen med Tian Zhuangzhuang, som også han regnes til den femte generasjon innen kinesisk film. Familien herstammer fra Changle nær Fuzhou i provinsen Fujian.

Kulturrevolusjonen[rediger | rediger kilde]

Under kulturrevolusjonen ble Chen med blant rødegardistene under forhold som i mangt minner om de som beskrives i Farvel, min konkubine.

Filmkarriere[rediger | rediger kilde]

I 1978 begynte Chen på Beijings filmakademi der han ble uteksaminert i 1982. Hans første film, Gul jord (1984), er et av hans mest kjente og viktige verker. Sammaes med Zhang Yimou (som filmfotograf) laget Chen en film som er blitt ansett som en av den femte generasjonens mest innflytelserike verker; med et enkelt men kraftfullt billedspråk og en elliptisk historiefortellingeslo den an tonen for meget av den senere kinesiske filmproduksjon.

Den store paraden (1986) og Barnas konge (1987) utvidet hans filmatiske vokabular og betraktes ofte sammen med Gul jord som en tidlig, informell trilogi. I 1989 laget Chen Håpets strenger, en svært esoterisk film som benytter seg av mytisk allegori og overdådige scenerier for å fortelle historien om en blind erhumusiker og hans student.

Den film som Chen er mest kjent for i vest, Farvel, min konkubine (1993) ble nominert til to Oscar og vant Gullpalmen ved Cannes filmfestival. I filmen følger man to stjerner fra pekingoperanes verden gjennom decennier av abrupte forandringer på 1900-tallet. Chen fulgte opp suksessen med Nattens fristerske (1996), ytterligere et drama med Gong Li. Den fikk hovedsakelig god kritikk, men ble ikke like hyllet som Farvel, min konkubine. Nesten lika kjent er Chens Keiseren og morderen (1999), en episk fortelling om keiseren av Qin og den motvillige lønnmorder som har til hensikt å drepe ham.

Chen regisserer ikke bare episke historier. I 2002 spilte Chen inn sin første og hittil (2010) eneste engelskspråkliea film Killing Me Softly, en thriller med Heather Graham og Joseph Fiennes, som imidlertid ble en skuffelse for både kritikere og kinobesøkere. Filmen Sammen med deg (2002) er en intim film om en ung fiolinist og hans far. I 2005 regisserte Chen Wu ji, og vendte dermed tilbake til de episke fortellinger.

Chen har også medvirket som skuespiller, deriblant i Bertoluccis Den siste keiseren (1987) og sin egen Keiseren og morderen]].

Filmografi i utvalg[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]