Charlie Christian

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Charlie Christian

Charlie Christian (født 29. juli 1916 i Texas, død 2. mars 1942 i New York) var en amerikansk jazzgitarist som var fast medlem av Benny Goodmans orkester. Christian regnes av mange som jazzhistoriens mest innflytelsesrike gitarist og har vært den største inspirasjonskilden for gitarister som Jimmy Raney, Wes Montgomery og Jim Hall.

Den første på el-gitar[rediger | rediger kilde]

Christian regnes for historiens første elektriske gitarist, og den første som gjorde gitaren som et akseptert solo-instrument i jazz-sammenheng.

Et av jazzens største genier[rediger | rediger kilde]

Hans geniale spill kan bl.a høres på Goodmans innspilling "Solo Flight" fra 1941. Hvis man lytter til Christians improvisasjon her, vil man høre en makeløs fantasi, en ur-sterk tone med strålende teknikk, timing og swing. Da kan man spørre seg -hvilke gitarister hadde Christian til rådighet å lytte til og "stjele" triks fra? Svaret på dette er at Christian må anses som en av jazzhistoriens absolutt største genier. Han regnes for å være en av de fremste eksponentene for stilen swing, men var også en av de første som beveget i retning av det som etterhvert skulle bli stilen bebop. Dette eventyret rakk ikke Christian å bli med på da han døde av lungebetennelse i en alder av bare 26 år.