Hopp til innhold

Blue Note Records

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blue Note Records
Blue Note Records
EierCapitol Music Group, EMI
Etablert1939
Grunnlegger(e)Alfred Lion, Francis Wolff, Max Margulis
StatusAktiv
SjangerJazz
LandUSA
LokasjonUSA
Nettstedhttp://www.bluenote.com/

Blue Note Records er et plateselskap for jazz som ble grunnlagt i New York i 1939 av de tyske innvandrerne Alfred Lion og Frank Wolff. Navnet er avledet av de karakteristiske «blue notes» i jazz og blues.

Historie[rediger | rediger kilde]

Selskapet ble grunnlagt av Lion og Wolff, som hadde flyktet fra nazistene. Begge var selværte, og ville produsere musikk de likte. Den 6. januar 1939 produserte Lion de nitten første innspillingene med boogiepianistene Albert Ammons og Meade Lux Lewis i et lydstudio i New York. Etter at skjellakk-platene ble erstattet av vinylplater, fikk musikken en bedre gjengivelse. På begynnelsen av 1950-tallet kom også LP-en på markedet og gjorde det mulig å spille inn lengre stykker enn før. Blue Note kunne dra nytte av dette.

50- og 60-tallet var Blue Note en jazzlabel med svært godt renommé. Det ga ut et stort antall innflytelsesrike og stilpregende jazzplater med blant annet Bud Powell, Miles Davis, John Coltrane, Ornette Coleman og Thelonious Monk. Blue Note var kjent for høyt kunstnerisk nivå og en fremragende klangkvalitet på de utgitte platene. De fleste opptakene ble utført av lydingeniøren Rudy Van Gelder i hans eget musikkstudio.

I 1965 solgte Lion og Wolff Blue Note til plateselskapet Liberty. Wolff ble i firmaet som forretningsfører til han døde i 1971. Lion hadde sluttet på grunn av dårlig helse. Etter hvert som bebop, stilen som firmaet hadde fokusert på, gikk av moten, ble det stille rundt firmaet helt til 1984, da musikkmanageren Bruce Lindvall tok en del nye musikere under kontrakt. En av dem var Norah Jones med albumet Come Away With Me som ble solgt i mer enn 18 millioner eksemplarer. Dermed ble firmaet økonomisk sikret. Med musikere som Cassandra Wilson, Joe Lovano og Greg Osby fortsatte firmaet jazztradisjonen. I 1993 gav jazz-rap gruppen Us3 ut albumet Hand on the Torch på Blue Note Records. Albumet var en hyllest til plateselskapet ved at det bare ble brukt sampler fra gamle Blue Note Records-opptak.

Siden 1985 er det Capitol Records som eier katalogen og navnet Blue Note.

Jazzens utvikling og karrieren til tallrike jazzmusikere som Horace Silver, Herbie Hancock, Art Blakey, Stanley Turrentine, Jimmy Smith, Wayne Shorter og andre er forbundet med navnet Blue Note. I 1997 kom den musikalske dokumentarfilmen Blue Note – A Story of Modern Jazz.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]