Charles La Trobe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Charles La Trobe
Charleslatrobe.jpg
Født20. mars 1801[1][2]
London[3][2][4][5]
Død4. desember 1875[1][2] (74 år)
Alfriston
Gravlagt Sussex
Far Christian Ignatius Latrobe
Søsken John Antes Latrobe, Peter Latrobe
Barn Agnes Louisa La Trobe
Beskjeftigelse Politiker
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og Irland

Charles Joseph La Trobe (født 20. mars 1801, død 4. desember 1875) var en britisk administrator og kolonien Victorias første guvernør.

Oppvekst og tidlig liv[rediger | rediger kilde]

La Trobe ble født i London og var sønn av Christian Ignatius Latrobe. La Trobe-familien var av hugenottopphav.

Han besteg flere topper i Alpene mellom 1824 og 1826. I 1832 besøkte han USA og i 1834 reiste han og Washington Irving fra New Orleans til Mexico. Han skrev flere bøker om sine reiser: The Alpenstock (1829), The Pedestrian (1832), The Rambler in North America (1835) og The Rambler in Mexico (1836).[6]

Tiden som guvernør[rediger | rediger kilde]

I 1837 fikk han i oppgave å lage en rapport om utdanningssituasjonen for de nylige frigitte slavene i Vest-India. Etter dette ble han i 1839 sendt som administrator (på tross av at han hadde lite administrativ erfaring) til Port Philip District i kolonien New South Wales (området som i dag er Melbourne i Victoria). Melbourne hadde på dette tidspunktet 3 000 innbyggere og vokste raskt.

La Trobe satte i gang flere prosjekter for å forbedre vei- og sanitærforholdene. Siden Port Phillip District var underlagt New South Wales på denne tiden, måtte alt tomtesalg, byggeplaner og kommunale ansettelser godkjennes av New South Wales' guvernør, George Gipps, som La Trobe hadde et godt personlig og arbeidsmessig forhold til. Disse problemene og gullrushet i Victoria førte til at Victoria ble skilt ut som egen koloni i 1851 og La Trobe ble koloniens første guvernør. La Trobe var tvilende til sin egne evner som guvernør og møtte kritikk, noe som førte til at han leverte inn sin oppsigelse i desember 1852. Han fungerte som guvernør frem til Charles Hotham ankom i 1854 for å overta stillingen.

30. januar 1854 døde hans kone Sophie.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Mange av Melbournes parker i de indre bydelene eksisterer på grunn av at La Trobe satte av tomtegrunn til dette i planene. Flere steder i Melbourne og Victoria er oppkalt etter La Trobe, for eksempel La Trobe University, Latrobe Valley og La Trobe Reading Room ved State Library of Victoria.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]