Charles Fernley Fawcett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Charles Fernley Fawcett
Født2. des. 1915[1][2]Rediger på Wikidata
Waleska, Georgia, USA
Død3. feb. 2008[1][2][3]Rediger på Wikidata (92 år)
London, England
BeskjeftigelseSkuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedGreenville High School
NasjonalitetUSA

Charles Fernley Fawcett (født 2. desember 1915 i Waleska i Georgia, død 3. februar 2008 i London i England) var en amerikansk bryter, motstandsmann, flyver, filmskuespiller og medstifter av International Medical Corps.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Charles Fawcett ble født i Georgia, men vokste opp i Greenville i Sør-Carolina. Han hadde to søstre og en bror. Moren døde da han var fem år gammel, og faren to år etter.

Etter high school dro Fawcett til Washington og brøt som levebrød. I 1937 bordet han et skip i Montréal på vei til Frankrike, hvor han jobbet som kunstmodell og bryter.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Etter utbruddet av andre verdenskrig forsøkte Fawcett å få tjeneste i amerikansk etterretning, men ble avvist. Han jobbet så med det franske ambulansekorpset en kort tid, og var på vei til Nord-Afrika for å slå seg sammen med de frie franske styrker, da han hørte om Varian Fry, som senere kom til å redde over 2 000 jøder fra Vichy-Frankrike ved hjelp av en håndfull mennesker, blant dem Fawcett. Blant de mest kjente personene de reddet var Franz Werfel, Marc Chagall, Heinrich Mann og Hannah Arendt.

Gjennom en rekke papirekteskap hjalp Fawcett et antall jødiske jenter å slippe unna nazistene. Til slutt måtte han flykte fra Frankrike på kort varsel etter at han hadde fått et tips om at Gestapo var på vei for å arrestere ham. Etter han forlot Frankrike var han en periode med i britiske Royal Air Force under luftslaget om Storbritannia, og slåss senere med den franske Fremmedlegionen.

Etterkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Etter krigen kombinerte Fawcett en filmkarriere med å smugle flyktninger ut av konfliktområder, organisere hjelpepersonell for jordskjelvrammede områder, han kjempet i flere kriger og var med og stiftet International Medical Corps.

Fawcett døde 3. februar 2008 i London.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, oppført som Charles Fawcett, BNF-ID 166867033[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 24915977, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.varianfry.org[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «Charles Fawcett». The Telegraph. 9. februar 2008. Besøkt 5. april 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]