Charles Despiau

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Charles Despiau
Født4. november 1874
Mont-de-Marsan
Død30. oktober 1946 (71 år)
Paris
Utdannet ved École nationale supérieure des Beaux-Arts, École nationale supérieure des arts décoratifs
Beskjeftigelse Billedhugger
NasjonalitetFrankrike

Charles Despiau (født 4. november 1874 i Mont-de-Marsan i departementet Landes i regionen Aquitaine i Frankrike, død 30. oktober 1946 i Paris) var en fransk billedhugger, kjent for nakenfigurer og portretter.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han studerte ved École des Arts décoratifs og senere ved École nationale supérieure des beaux-arts.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Statue Assia i Rotterdam, 1937

Han begynte å stille ut ved Salon des artistes français, fra 1898 til 1900; så ved det ikke så akademiske Société nationale des beaux-arts fra 1901 til 1921, og til slutt ved Salon des Tuileries, fra 1923 til 1944. Han hadde i 1923 vært en av grunnleggerne av sistnevnte salon, dammen med Aristide Maillol, Antoine Boudelle, Léon-Ernest Drivier og Robert Wlérick.

Charles Despiau var elev til Louis-Ernest Barrias og ble Auguste Rodins medhjelper, men han forlot snart dennes oppløste stil og etterstrebet en klassisk fasthet og balanse.

I 1914 ble han innkalt til tjeneste i den franske hærs kamuflasjeenhet under første verdenskrig. Etter krigen ggikk han tilbake til sitt kunstneriske birke, og hans suksess ble sikret ved hans aleneutstilling ved Brummer Gallery i New York City i slutten av 1927.

I harmonisk utformede portrett og nakenfigurer har han med et forfinet psykologisk blikk tolket det levende mennesklige hos modellen. Til tross for sin kvantitativt begrensede produdjion regnes han som en av samtidens største skulptører.

Blant hans arbeten merkes særskilt en rekke uttrykksfulle karakterbyster, blant annet portretter.

Under annen verdenskrig deltok han sammen med en rekke franske kunstnere på en kunstnerreise til Berlin, og dette ble senere lagt ham til last i offentliggheten. En undersøkelseskommisjon frikjente ham etter krifsslutt fra påstandene om kollaborasjon. Beskyldningen e var imislertid med på å slite ham med; han forfalt og trakk seg tilbake.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]