Changzhou

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Guangzhou har også andre betydninger.
Utsyn over Changzhou

Changzhou (kinesisk: 常州; pinyin: Chángzhōu) er en by på prefekturnivå i provinsen Jiangsu ved Kinas kyst mot Gulehavet. Befolkningen innen selve byens grenser anslås (2004) til 917 000, men hele prefekturområdet har 3 489 000 innbyggere.

Byprefekturet er på sørbredden av Yangtzefloden. Changzhous naboprefekturer er Nanjing i vest, Zhenjiang i nordvest, og Wuxi i øst. I sør ligger provinsen Zhejiang. Keiserkanalen løper gjennom prefekturet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den første omtale av bosetning på stedet gjelder året 221 f.Kr.. Men ruinene av en langt eldre by – grunnlagt ca. 1000 f.Kr. tidlig i det vestlige Zhou-dynasti, ligger noen få kilometer utenfor byen.

Den store kanal i Changzhou

Byen fikk sitt nåværende navn i 589. Etter at «Den store kanalen» ble anlagt i 609 ble Changzhou en viktig kanalhavn. Omlandet rundt byen hadde, og har fortsatt, en viktig produksjon av ris, oppdrettsfisk, te, silke, bambus og frukt.

Under Taipingopprøret i 1850-årene var ett av de fem palassene for lederne av det såkalte «Kongeriket for den himmelske fred» bygd i Changzhou. I dag er bare ruinene tilbake, nær Folkets sykehus nr. 1.

På 1920-tallet begynte bomullsindustrien å vokse frem i Changzhou. Etterhvert som mer bomullsindustri flyttet ut fra Shanghai-området etter at byen ble okkupert av Japan, vokste byen ytterligere.

I motsetning til de fleste kinesiske byer fortsatte Changzhou å blomstre økonomisk også under kulturrevolusjonen (1966–76). I dag er byen et viktig industrielt senter for tekstiler, næringsmidler, maskineri og teknologi.

I 1982 ble Changzhou utropt til «modellby» for Kinas barnebegrensningspolitikk som kun tillater ét barn pr. familie i byene. Det året meldte myndighetene i Changzhou at nær 100 % av alle ektepar hadde avgitt løfte om kun å få ett barn.

Administrasjon[rediger | rediger kilde]

Changzhou administrerer syv territorielle enheter, hvorav fem er distrikter og to er byfylker.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Tradisjonelt er Changzhou berømt for sin produksjon av kammer. Men i modernere tid har den fått en ekspanderende industri, for eksempel med gjenvinning av silisium og produksjon av silisiumbiter (ingots), wafere, solceller og solarmoduler.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Jernbane[rediger | rediger kilde]

Beijing-Shanghai høyhastighetstog har stoppested her.

Byen er også stoppested på den viktige jernbanelinen Jinghubanen som løper fra Beijing til Shanghai via blant annet Tianjin, Jinan, Nanjing og Suzhou.

Vei[rediger | rediger kilde]

Kinas riksvei 312 løper gjennom området. Den fører fra Shanghai og ender ipå grensen mot Kasakhstan, og passerer blant annet Suzhou, Nanjing, Hefei, Xinyang, Xi'an, Lanzhou, Jiayuguan og Ürümqi.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]