Chakharer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Chakharer er også en alternativ romanisering av provinsnavnet Chahar

Chakharer er en gruppering innen mongolfolket. Opprinnelig var det et av godsene til Khubilai, og lå i området rundt Jingzhao (nå Xian) i Kina. Chakharene bosatt der flyttet fra Shaanxiprovinsen til det sørøstlige Mongolia1400-tallet. Chakhar ble et tümen under Dayan Khan.

De ble undertrykket av Altan Khan, og derfor ble de ført av Darayisun østover til Liao-elven på midten av 1500-tallet. Tidlig på 1600-tallet ble de utsatt fra press fra mandsjuene og dro vestover, anført av Ligden Khan. Da han døde i Gansu på vei til Tibet, overgav sønnene hans seg til mandsjuene.

Chakharenes kongefamilie hold seg inne med den mandsjuiske keiserslekt helt til Makata Gege, som var datter av Hong Taiji og gift med en chakharprins, døde i 1663. Da De tre føydalherrers opprør brøt ut i Sør-Kina i 1673, gjorde også chakharprinsen opprør mot Qing-dynastiet. Han ble raskt knust, og resultatet ble at chakharene ble reorganisert og inkorporert blant de åtte bannere og flyttet til området rundt Janjkhuuhøyden. Chakharene var direkte underlagt keiseren.