Cefu Yuangui

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Cefu Yuangui (forenklet kinesisk: 册府元龟; tradisjonell kinesisk: 冊府元龜; pinyin: Cèfǔ Yuánguī) var det mest omfattende oppslagsverk kompilert under Songdynastiets tid i Kina.

Arbeidet med verket ble påbegynt i 1005 på oppdrag av keiser Zhenzong og ferdigstilt 1013 av Wang Qinruo og mange andre høylærde, i alt 15 i tallet.

Oppslagsverket het opprinnelig Fremstillinger om monarker og embedsmenn i forgangne dynastier men fikk senere navn etter skilpaddeorakelbenskall Yuangui og det keiserlige litteraturlager Cefu - og blir på engelsk omtalt som The Prime Tortoise of the Record Bureau. Verket inneholder mange biografier om fremstående kinesere. Hovedhensikten med det var å beskrive godt statsmannsskikk, til bruk for herskere - altså som de europeiske middelalderske fyrstespeil. Kompilatorene trakk stoff og inspirasjon fra de kinesiske klassikere og gamle historieverker, og eldre encyklopedier som for eksempel Xiu wendian yulan 修文殿御覽.

Verket var organisert i 1.104 emner (men, 門, «porter») i 31 seksjoner eller kapitler (bu, 部, «deler»). Hele verket var på 1.000 fascicler (卷, juan, «bind»).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]