Wang Qinruo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wang Qinruo
Født962[1]Rediger på Wikidata
Xinyu
Død1025[1]Rediger på Wikidata
Kaifeng
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
EktefelleLi Shi[2]
FarWang Zhonghua[2]
BarnWang Qingzhi[2]
Wang Congyi[2]
NasjonalitetSong-dynastiet

Wang Qinruo (kinesisk: 王欽若, pinyin: Wáng Qīnruò, født 962 i Xinyu i Linjiangjun i Kina, død 1025 i Kaifeng) var en kinesisk embedsmann på Songdynastiets tid i Kina. Han var kansler fra 1017 til 1019 I keiser Zhenzongs regjeringstid og fra 1023 til 1025 under keiser Renzong.

Wang Qinruo ledet kompilasjonen av «Cefu Yuangui», en viktig encyclopedi - den fremste fra Songtiden.

Wang Qinruo fremsatte enkelte upopulære forslag, ikke minst å flytte hovedstaden sørover i landet. Videre kan det syenes som om hadde en personlig vendetta mot den rettskafne mandarinen Kou Zhun og gjorde sitt ytterste for å få ham fjernet fra hans embeder. Historieverket «Songshi» nedtegner at keiser Renzong trodde at Wang Qinruo var forrædersk av natur, og på denne tiden fikk han på folkemunne ry får å være en av «de fem djevler».

I litteraturen[rediger | rediger kilde]

I de folkelige legender kjent fra «Yangfamiliens generaler» er antagonist «Wang Qin» (王欽) basert på Wang Qinruo. I noen versjoner fremstilles Wang Qin som spion for Liaodynastiet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Faceted Application of Subject Terminology, oppført som Qinruo Wang, FAST-ID 1691351, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d China Biographical Database[Hentet fra Wikidata]