Ceciliengärten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 52°28′26,814″N 13°20′30,908″Ø

Det sørlige området av Ceciliengärten med utsyn til ateliertårnet og portbuene. Japanske kirsebærtrær er plantet langs gatene.

Ceciliengärten (norsk: Ceciliehagene) er et boligkompleks i Berlins bydel Tempelhof-Schöneberg, oppført i perioden 1922 til 1928. Området består av flere boligblokker som omkranser en stor plass med to fontener og dessuten to skulpturer av Georg Kolbe, Der Morgen (morgenen) og Der Abend (kvelden). Fasader og innganger er prydet med relieffer av både figurative og abstrakte motiver.

Historie[rediger | rediger kilde]

Anlegget ble planlagt i 1912 av arkitekt Paul Wolf,[1] mens Heinrich Lassen var utførende arkitekt. Ceciliengärten er oppført i art deco-stil, og fulgte dermed ikke Bauhaus-stilen som var den fremherskende i samtiden. Maleren og forfatteren Hans Baluschek arbeidet og bodde i ateliertårnet i Semperstrasse fra 1929 til 1933.[2] Flere av bygningene i Ceciliengärten ble ødelagt under bombardementer i 1943 under den andre verdenskrigen, men samtlige ble siden gjenoppbygget. Hele området Ceciliengärten ble oppført som kulturminne i Berlin i 1995. De grønne arealene hadde vært på listen over kulturminner fra 1977.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ceciliengärten ble i 1912 oppkalt etter Cecilie av Mecklenburg (1886–1954), datter av Fredrik Franz III av Mecklenburg-Schwerin og Anastasia Mikhailovna av Russland.[2] Cecilie var gift med Wilhelm av Preussen og ble dermed den siste kronprinsesse i det tyske keiserriket.

Gatene i området er oppkalt etter byplanleggeren Reinhard Baumeister, maleren Peter Paul Rubens, arkitekt Gottfried Semper, politikeren Albert Traeger og forretningsmannen Johann Christian August Sponholz.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]