Hopp til innhold

Castrum Danorum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Castrum Danorum
Castrum Danorum; helt til høyre Pikk Hermann-tårnet.
LandEstland
StedTallinn by
Historiske fakta
Eier(e)Ministry of the Interior[1]
Etablert13. århundre (Julian)
Kart
Kart
Castrum Danorum
59°26′08″N 24°44′14″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (et)

Castrum Danorum (latin for «Danskenes borg»; estisk nåværende navn Toompea loss; tidligere sannsynligvis kalt Taani linn) er en borg på kalksteinsbakken Toompea i den sentrale delen av Tallinn, Estlands hovedstad. I perioden da deler av Estland var dansk (1206–1645) var det navnet på hele byen.

Kiek in de Kök

Den første befestning på stedet, bygd av tre, menes å ha vært bygd på høyden enten på 900-tallet eller 1000-tallet av innbyggerne i det gamle estiske område Revalia (Rävala), og omtales i visse finske kilder som Kesoniemi. Det utgjorde sannsynligvis ett av de første bebodde områder av det som skulle bli til Tallinn.

Etterhvert ble borgen utbygd og i stor grad ombygd i stein. Det første steintårnet må ha vært på plass allerede i rundt 1220.[trenger referanse]

I juli 1219 ble borgen overtatt av danske korsriddere anført av Valdemar Seier. Ifølge legenden falt det første Dannebrog ned fra himmelen under slaget ved Lyndanisse, og synet av flagget inspirerte de danske tropper til seier. Legenden har også relevans for det norske flagget, ettersom det er modellert etter det danske forbilde.

Danskene overtok byen og borgen, og borgen ble deretter omtalt som Castrum Danorum (Danskenes borg). Én hypotese vil at navnet ble overført til det oldestiske språk som Taani(n) linna, og senere forkortet til byens moderne navn Tallinn.[trenger referanse]

Fra 1227 til 1237 kontrollerte sverdbroderordenen (Broderskapet av Kristi Riddere i Livland) borgen. De hadde innledet sine angrep på de estiske stammer i 1216. Disse korsridderne fortsatte med utvidelsen av den.

Borgen, som har gjennomgått mange ombygninger, er stadig et sentralt punkt i Tallinn, og med Pikk Hermann-tårnet øverst dominerer det slottshøyden Toompea. Den 12. desember 1918 ble den estiske trikoloren for første gang offisielt heist som Estlands nasjonalflagg over dette tårnet. Et annet av tårnene, kalt Kiek in de Kök, er også vel kjent. Det er særlig kraftig og var velegnet som kanonstilling. Det har sitt (plattyske) navn fra det forhold at de soldater som var bilettert dit derfra kunne kikke inn i kjøkkener i bygårdene nedenfor høyden.

Det romslige borgområdet huser i dag det estiske parlament.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Estonian National Registry of Cultural Monuments, besøkt 22. juni 2018[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]