Castle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Castle
Generell informasjon
SjangerDrama / Komedie / Krim
Prod.landUSA
Sesonger8
Episoder173
Lengde43 minutt min. (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeNathan Fillion
Stana Katic
Jon Huertas
Seamus Dever
Tamala Jones
Penny Johnson Jerald
Molly Quinn
Susan Sullivan
Ruben Santiago-Hudson
Bak kamera
Skaper(e)Andrew W. Marlowe
ProdusentAndrew W. Marlowe
ManusAndrew Marlowe
MusikkRobert Duncan
FotoBill Roe
Prod.selskapABC Studios
Sending
Periode9. mar. 200916. mai 2016
TV-kanalAmerican Broadcasting Company
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Castle er en amerikansk dramakomedie og krimserie som gikk på ABC fra 2009 til 2016.

I Norge ble den vist på TVNorge.

I serien spiller Nathan Fillion Richard Castle, en berømt kriminalforfatter som følger en politietterforsker i New York-politiet for å finne nye idéer til bøkene sine. Stana Katic spiller hovedrollen som politietterforskeren Kate Beckett. I de påfølgende episodene bruker Castle sine kontakter for å få tillatelse til å følge Beckett i flere saker, og dette skal vise seg fruktbart for begge parter. Castles innfallsvinkler er til god hjelp når Beckett får nye saker, og Beckett er inspirasjon for en ny person i Castles nye romanserie.

Serien har blitt svært populær i USA og ligger på topp 10 mest sett.[trenger referanse] Nathan Fillion mottok People's Choice Awards for sin tolking av Richard Castle.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Hovedpersoner[rediger | rediger kilde]

 • Nathan Fillion som Richard Edgar Castle/Richard Alexander Rodgers, en bestselgende krimforfatter som løser mordsaker i New York sammen med etterforsker Katherine (Kate) Houghton Beckett. Castle møter Beckett når det er noen som gjenskaper mord-scener fra noen av bøkene hans. Han ser ny inspirasjon i Kate Beckett og bestemmer seg for å drepe av Derrick Storm (og avslutte bøkene om han), og starte en ny bokserie om etterforsker Nikki Heat basert på Kate Beckett. Castle er kjent for sine sprø teorier om morderene og sin livlige fantasi. Etter å ha jobbet med Beckett en stund blir han forelsket i henne, noe hun først ikke innser, men etter mye fram og tilbake blir de sammen i slutten av sesong 4. I slutten av sesong 5 forlover han seg med Beckett, og i sesong 7 episode 6: «The Time of Our Lives» gifter de seg. Han har to ekskoner, Meredith og Gina.
 • Stana Katic som Katherine «Kate» Houghton Beckett, en etterforsker i NYPD som er en bestemt og veldig flink drapsetterforsker. Hun jobber hovedsakelig sammen med Castle, Detective Kevin Ryan og Detective Javier Esposito. Beckett ble først inspirert til å bli drapsetterforsker når moren hennes, Johanna Beckett ble drept når hun var 19 år gammel og politiet ikke klarte å løse saken. I sesong 6 løser Castle og Beckett moren hennes (Johannas) mord. Først er ikke Beckett så glad i Castle, men de to blir gode venner og tilslutt sammen før de gifter seg i sesong 7.
 • Jon Huertas som Javier «Javi» Esposito, en tidligere Army Special Forces som nå jobber sammen med Beckett. Han og etterforsker Kevin Ryan er gode venner, selv om de krangler av og til. Han har et forhold med Dr. Lanie Parish, som tok slutt og gjorde det ukomfortabelt for dem å være rundt hverandre, men etter Castle og Becketts bryllups-«katastrofe» i slutten av sesong 6 ble de sammen igjen.
 • Seamus Dever som etterforsker Kevin Ryan, en tidligere etterforsker for narkotika-enheten som også jobber på Becketts team. Esposito og Ryan erter Beckett, men er også veldig beskyttende ovenfor henne. I sesong fire gifter han seg med kjæresten sin Jenny O`Malley (spilt av Juliana Dever, Seamus' virkelige kone), i serien har de en datter sammen, Sarah Grace.
 • Tamala Jones som Dr. Lanie Parish, en rettsmedisiner med et flott utseende. Hun er Becketts bestevenn, og en av de få folkene Beckett kan snakke til om personlige saker og ting. Lanie er en av de første som ser at Castle og Beckett flørter med hverandre (noen ganger uten å se det selv), og sier ofte til dem at de passer sammen. Hun har et forhold med Javier Esposito.
 • Ruben Santiago-Hudson som Captain Roy Montgomery, er en avdød tidligere kaptein for the 12th Precinct i New York. Han setter pris på Becketts bestemthet, men passer på at etterforskningene går som de skal. Han synes Castle er et bra tilskudd til teamet fordi han mener at det er bra for Beckett å ha det litt mer gøy mens hun gjør jobben sin. I sesong 3 blir han drept etter å ha satt opp en felle for å fange en leiemorder involvert i mordet på Becketts mor. Han blir drept etter å ha ringt Castle for å hente Beckett og forhindre at hun også blir drept.
 • Molly Quinn som Alexis Harper Castle. Alexis er Castles datter fra hans første ekteskap med ekskona Meredith. Alexis er smart for sin alder, og er ofte mer moden og ansvarsfull enn Castle. Hun er intelligent og liker å gå på skolen.
 • Susan Sullivan som Martha Rodgers. Martha er en skuespiller og Castles mor. Hun bor med Castle, Alexis og nå Beckett etter at en eksmann forlot henne og tok alle sparepengene hennes. Hun hjelper ofte Castle gjennom vanskelighetene med å oppdra en tenåringsjente. Hun har en fri sjel, og gir ofte Castle råd om forskjellige ting inkludert råd om Beckett.
 • Penny Johnson Jerald som Captain Victoria Gates. Gates overtok som kaptein etter at Montgomery døde. Gates er en relativt streng, men flink kaptein. Hun har blandede følelser ovenfor Castle. Hun synes han ofte er barnslig og distraherende, men sakte og sikkert begynner hun å like ham mer og mer, selv om hun sier ifra om han gjør noe hun ikke liker.

Andre karakterer[rediger | rediger kilde]

 • Arye Gross som Dr. Sidney Perlmutter. Perlmutter er en rettsmedisiner som er med i noen episoder i stedet for Dr. Lanie Parish. Han liker ikke Castle, og gjør lite for å skjule det.
 • Juliana Dever som Jenny O`Malley. Jenny er Kevin Ryans kone, og de har en datter sammen: Sarah Grace. (Jenny er spilt av Seamus Devers (aka. Kevin Ryans) virkelige kone)
 • Michael Trucco som Detective Tom Demming, en kjekk fyr som jobber for politiet i ransavsnittet. Han og Beckett er sammen i en kort periode i sesong 2.
 • Monet Mazur som Gina Cowell, Castles andre ekskone og bokutgiver.
 • Victor Webster som Dr. Josh Davidson, er Becketts kjæreste i sesong 3. Han er hjertekirurg og kjører motorsykkel. Beckett slår opp med han fordi hun ikke vil være sammen med noen mens hun fokuserer på moren drapssak.
 • Scott Paulin som Jim Beckett. Jim Beckett er Kate Becketts far.
 • Bailey Chase som Will Sorenson, en FBI agent og Becketts ekskjæreste som umiddelbart ser at Becketts attraksjon mot Castle.
 • Jason Beghe som Mike Royce, Becketts tidligere trenings-offiser som pensjonerte og ble dusørjeger. Han blir drept i episoden «To Love and Die in L.A.»
 • Darby Stanchfield som Meredith, en skuespillerinne som er Castles første ekskone og Alexis sin mor. Hun er ofte portrettert so selvsentrert og dramatisk.
 • Goeff Pierson som Mr. Smith, en venn av kaptein Montgomery som holder bevis i saken om Becketts mor, bort fra Beckett. Han handler vanligvis gjennom Castle for å beskytte Beckett.
 • Michael Mosley som Jerry Tyson/«the triple killer» (3XK), er en metodisk seriemorder som kommer tilbake til New York etter et par år for å terrorisere byen med frykt. Etter å ha blitt identifisert av Castle, rettes oppmerksomheten hans mot the 12th precinct, mer bestemt Becketts team. Han er skutt og antatt død i episoden "Probable Cause", selv om Castle ikke vil tro at han virkelig er død. Det er bevis som peker mot at han kanskje er i live etter det som skjer i episoden «Disciple», men andre bevis sier at han er faktisk er død.
 • Jack Coleman som William Bracken, en populær og karismatisk senator som representerer staten New York med ambisjonene om å en dag bli presidenten for The United States of America. Han presenterer seg selv som en ærlig mann, men er i virkeligheten direkte ansvarlig for seriens hoveddrapssak nemlig Becketts mors drapssak. Beckett vet lenge at Bracken er den som står bak morens mord, men har ikke nok bevis for å bevise det. I episoden «Veritas» finner Beckett en kassett tape i en elefantdekorasjon hun alltid har hatt på skrivebordet sitt etter morens død. På kassett tapen er stemmen til avdøde Captain Montgomery og stemmen til William Bracken, med kassett tapen har Beckett nok bevis til å arrestere han.
 • Michael Dorn som Dr. Carver Burke, en psykiater som hjelper Beckett med å komme seg over skytingen der hun nesten ble drept i slutten av sesong 3. Han hjelper henne også med å håndtere alle av hennes gjemte følelser.
 • Phil LaMarr som Dr. Holloway, en psykiater som noen ganger evaluerer de mistenktes mentale helse/stabilitet.
 • Myko Oliver som Pi, Alexis sin kjæreste i starten av sesong 6, som hun også delte en leilighet med. De slår opp senere i sesong 6.
 • James Brolin som en CIA agent (det ekte navnet hans er ikke kjent i serien), han har gått under alias som f.eks: «Jacskon Hunt» og «Anderson Cross». Han er Castles ukjente far, og selv om Castle ikke kjenner han har han holdt indirekte kontakt med sønnen.
 • Maya Stojan som Tory Ellis, en av NYPDs kriminalteknikere som spesialiserer seg i teknisk analyse som ofte assisterer på Becketts saker.

Episoder[rediger | rediger kilde]

Sesong Episoder Første sendt (i USA) Siste sendt (i USA)
1 10 9. mars 2009 11. mai 2009
2 24 21. september 2009 17. mai 2010
3 24 20. september 2010 16. mai 2010
4 23 19. september 2011 7. mai 2012
5 24 24. september 2012 13. mai 2013
6 23 23. september 2013 12. mai 2014
7 23 29. september 2014 11. mai 2015
8 22 21. september 2015 16. mai 2016

DVD utgivelser[rediger | rediger kilde]

Sesong Region 1 utgivelsesdato

Region 2 utgivelsesdato

Region 4 utgivelsesdato

Episode

nummer

Disker
1 22. september 2009 6. mai 2010 (Tyskland)
21. november 2011 (Storbritannia)
10. mars 2010 10 3
2 21. september 2010 24. mars 2011 (Tyskland)
16. april 2011 (Storbritannia)
1. desember 2010 24 5
3 20. september 2011 24. november 2011 (Frankrike)
6. august 2012 (Storbritannia)
12. oktober 2011 24 5
4 11. september 2012 5.desember 2012(Tyskland)
25. mars 2013 (Storbritannia)
14. november 2012 23 5
5 19. september 2013 11. november 2013 6. november 2013 24 5
6 16. september 2014 17. november 2014 12. november 2014 23 5
7 1. september 2015 16. november 2015 11. november 2015 23 5
8

Referanser[rediger | rediger kilde]


Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]