Cassius Clay vs. Sonny Liston

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cassius Clay
vs.
Sonny Liston
Tittelkamp
Vinner Cassius Clay
Vektklasse Tungvekt
Seier på Teknisk knockout
Varighet 6 runder
Sted Miami Beach
År 1964
Dato 25. februar

Cassius Clay vs. Sonny Liston var en av historiens viktigste boksekamper innen tungvekt.

Generelt[rediger | rediger kilde]

Æraen som fulgte i kjølvannet av denne kampen har vært svært vesentlig i utformingen av boksesporten slik vi kjenner den i dag. Dessuten regnes kampen som en av de største overraskelsene i tungvektsklassen noensinne.

Før kampen[rediger | rediger kilde]

Sonny Liston kom fra svært trange kår i det sørlige USA og hadde en nesten utroverdig tøff oppvekst inntil han rømte hjemmefra tidlig i tenårene. Ingen vet med sikkerhet når han var født, hvordan han døde eller hvordan han var som privatperson. Det eneste alle er enige om er at mannen var tøffere enn de fleste.

Cassius Clay var en 22 år gammel høylytt jypling som hadde tatt gullmedaljen i Lett tungvektsklassen i OL 1960. Som olympisk mester i USA ble man automatisk et kjent navn, og Clay nøt og slukte all oppmerksomhet han kunne få. Da han kvalifiserte seg til VM-kamp i 1963 hadde ingen noe som helst tro på at han ville engang entre ringen mot Liston. Selv om ingen likte Liston noe særlig, var det i det hvite USAs interesse at noen stoppet den noe høylytte munnen til Cassius Clay. Han hadde det siste året blitt mer og mer politisk engasjert ved å snakke offentlig om organisasjonen Nation of Islam, og omgi seg med personer som Malcolm X og Elijah Muhammed.

Da kampdato stod for døren satt oddsmakere Liston opp som en 8-1 favoritt. Clay ville bli altfor svak mente de.

Om kampen[rediger | rediger kilde]

Da kampen var i gang skulle det vise seg at dette var kvelden da «The Greatest» ble født. Clay bokset sirkler rundt Liston og dominerte den fryktede mesteren. Etter å ha blitt avkledd av den unge utfordreren trakk Liston seg fra kampen mellom 6. og 7. runde. Den største skrellen i tungvektsklassen siden Jack Louis mot Max Schmeling 1 var et faktum.

Etter kampen[rediger | rediger kilde]

Det som skulle skje etter kampen vakte nesten like mye oppsikt som Clays seier. Clay annonserte at han nå var muslim og tok navnet Muhammad Ali. Ali skulle få enorm innflytelse for alle idretter. Mange mener at det er pga. ham at idrettsutøvere kan forlange millionlønninger i dag. Han regnes av de aller fleste som tidenes største bokser. Kampen mot Liston var øyeblikket Muhammad Ali som vi kjenner ham i dag ble født.

sportsstubbDenne sportsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.