Carolinahemlokk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Carolinahemlokk
Tsuga caroliniana, tegning 1913
Tsuga caroliniana, tegning 1913
Vitenskapelig(e)
navn
:
Tsuga caroliniana
Engelm.
Norsk(e) navn: carolinahemlokk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Nakenfrøede planter
Orden: Bartrær
Familie: Furufamilien
Slekt: Tsuga
IUCNs rødliste:
nær truet
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for carolinahemlokk

Carolinahemlokk (vitenskapelig navn Tsuga caroliniana) er en art av bartrær innenfor hemlokkslekten i furufamilien. Den er en av fire arter som vokser i Nord-Amerika. I USA kalles den Carolina Hemlock

Trærne er middelsstore, gjerne 20-30 meter høye, sjelden inntil 35 meter. Den har kompakt konisk eller pyramideformet trekrone, som er inntil 8 meter bred. barken er tjukk og rød-brun. Greinene er store, og enten horisontalt utstående eller svakt nedoverbøyde. Diameteren på stammen kan nå 1,15 meter.

Nålene er inntil 2 cm lange, og peker til alle kanter. De har avrundet spiss, og lukter mandarin om de knuses. De er mørkegrønne øverst og har to hvite bånd av spalteåpninger på undersiden. Konglene er grønne og 2-4 cm lange, de åpner seg i løpet av et halvår og blir da lyst brune.

Et insekt som kalles Hemlock woolly adelgid (Adelges tsugae) truer bestanden, som nå er avgrenset til Appalachene i sørvestre Virginia, Nord-Carolina og Sør-Carolina, østlige Tennessee, og det nordøstligste Georgia. Den overlapper nord i fjellkjeden med canadahemlokk (Tsuga canadensis).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]