Carlo II Tocco

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Carlo II Tocco
FødtZakynthosRediger på Wikidata
Død1448Rediger på Wikidata
ArtaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse AristokratRediger på Wikidata
Embete
  • Count palatine of Cephalonia and Zante
  • Despot of Epirus Rediger på Wikidata
Ektefelle Raimondina Ventimiglia[1]Rediger på Wikidata
FarLeonardo II Tocco
Søsken Theodora Tocco, Creus TokkoRediger på Wikidata
Barn Leonardo III Tocco, Antonio ToccoRediger på Wikidata
Nasjonalitet Kongedømmet NapoliRediger på Wikidata
Våpenskjold
Carlo II Toccos våpenskjold
Despotatet Epirus og de andre bysantinske eksilrikene ca. 1204. Grensene er omtrentlige.

Carlo II Tocco, død 1448, var hersker (despot) i Despotatet Epirus fra 1429 til sin død. Han etterfulgte sin onkel Carlo I Tocco. Epirus var et bysantinsk/gresk rike i området mellom dagens Hellas og Albania som ble opprettet i kjølvannet av den latinske okkupasjonen av Konstantinopel under Det fjerde korstog i 1204. Både Despotatet Epirus og Keiserriket Nikea (og i noen grad også Trapezunt-riket) regnet seg selv som legal arvtaker til Østromerriket.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Carlo II var sønn av Leonardo II Tocco som var en yngre bror av Carlo I Tocco, greve av Kefallinia og Zakynthos (som var under venetiansk overherredømme) fra 1376, hertug av Leukas og despot i Despotatet Epirus fra 1411 til sin død 4. juli 1429. Carlo II og hans søstre Maddalena, Angelica og Kreusa Tocco ble i 1424 adoptert av sin onkel Carlo I etter at deres far Leonardo II var død. Maddalena Tocco ble i 1428 gift med den bysantinske keiser Konstantin XI Palaiologos som ledd i en fredsavtale etter at Carlo I hadde tapt et militært slag mot keiseren. Maddalena konverterte til den ortodokse kristendom og tok navnet Theodora. Hun døde i 1429.

I juli 1429 døde Carlo I og han ble etterfulgt av nevøen Carlo II. Dette falt ikke i smak hos Carlo I’s illegitime barn, og sønnen Memnone og hans brødre søkte hjelp hos den osmanske sultan Murad II for å hevde sin rett til tronen etter sin far. Sultanen sendte en militær styrke til Epirus under ledelse av den osmanske generalen Sinan. Osmanene innledet forhandlinger med de anti-latinske kreftene i Ioannina og etter å ha garantert for sikkerheten til det lokale aristokratiet inntok de byen den 9. oktober 1430.

Carlo II fortsatte å regjere over det resterende området fra byen Arta som osmansk vasall mens Carlo I’s illegitime sønner regjerte i Akarnaia under osmansk kontroll. Carlo II døde i oktober 1448 og ble etterfulgt av sin sønn Leonardo III Tocco. Etter den osmanske overtakelse av hele regionen ble de Tocco-kontrollerte områdene en egen region, et sandsjak med navnet Karli-Eli (arabisk: Karlı İli) som betyr «Carlos land».

Familie[rediger | rediger kilde]

I sitt første ekteskap, med Ramondina av Ventimiglia, hadde Carlo II Tocco fire barn:

  • Leonardo III Tocco, som etterfulgte ham som hersker i Epirus
  • Giovanni Tocco
  • Antonio Tocco
  • Elvira Tocco

Han giftet seg senere (etter 1415) med en datter av Muriq Bua Spata, hersker i byen Arta i Epirus[2][3].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wikipedia på engelsk[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ PLP 1991, 26524. Σπάτας Μουρίκης
  3. ^ Nicol 2010, s. 255

Litteratur[rediger | rediger kilde]


Forgjenger
Carlo I Tocco
Despot av Epirus
14291448
Etterfølger
Leonardo III Tocco