Carla Bley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Carla Bley
Carla Bley 1.jpg
Født11. mai 1936 (82 år)
Oaklands, New South Wales
Ektefelle Paul Bley (19571964), Michael Mantler, Steve Swallow
Barn Karen Mantler
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Orkesterleder, komponist, dirigent, jazzmusiker, pianist, saksofonist
Nasjonalitet USA
Medlem av American Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser Guggenheim-stipendet

Carla Bley (født Borg, 11. mai 1938 i Oakland, California) er en jazzkomponist, arrangør, band-leder, pianist og organist.

Hun ble oppmuntret til å lære å synge og spille piano av faren, som var pianolærer og ledet et kirkekor. 17 år gammel flyttet hun til New York og ble sigarettpike i Birdland. Der møtte hun jazzpianisten Paul Bley, som hun giftet seg med i 1957. Han oppmuntret henne til å begynne med komposisjon. De ble senere skilt, men han fortsatte å spille komposisjonene hennes.

Sammen med Michael Mantler ledet hun Jazz Composers' Orchestra, for dette orkesteret komponerte hun i årene 1968 til 1971 Escalator over the Hill, en av de få jazz-operaene som har blitt skrevet.

Hun arbeidet også sammen med andre musikere – for Charlie Haden arrangerte og komponerte hun musikken til Liberation Music Orchestra, for Gary Burton skrev hun A Genuine Tong Funeral.

Musikalsk partner på el-bass er nesten alltid Steve Swallow.

Familie[rediger | rediger kilde]

Etter ekteskapet med Paul Bley fant Carla Bley en ny musikalsk og personlig partner i Michael Mantler. Sammen fikk de datteren Karen Mantler, som nå selv er jazzorganist.

Diskografi (ufullstendig)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]