Carl Legien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Carl Rudolf Legien

Carl Rudolf Legien, født 1. desember 1861 i Marienburg i Preussen, død 26. desember 1920 i Berlin var en tysk fagforeningsleder og politiker, medlem av SPD. Etter foreldrenes tidlige død vokste Legien opp på barnehjem og utdannet seg senere til dreier.

Politisk karrière[rediger | rediger kilde]

Legien var medlem av SPD i Frankfurt am Main fra 1886 og av Hamburger Fachverein der Drechsler (Hamburg fagforening for dreiere) fra 1886, hvor han senere ble leder. I 1889 deltok han i Den andre internasjonalen som senere ledet til Sosialistinternasjonalen.

I 1913 ble han den første president for den nystiftede Internationalen Gewerkschaftsbunde som var en forløper til International Trade Union Confederation og i 1919 leder av Allgemeiner Deutscher Gewerkschaftsbund (Den alminnelige tyske fagforening). Legien fremforhandlet med industrilederen Hugo Stinnes mot slutten av første verdenskrig bl.a. forhandlingsrett for fagforeningene og i tillegg åttetimersdag (Stinnes-Legien-avtalen). Legien organiserte i 1920 generalstreiken mot Kappkuppet.

Carl Legien fikk i 1920 tilbud av Friedrich Ebert om å bli regjeringssjef i Tyskland, men han avslo dette. Legien var medlem av Riksdagen fra 1903 til 1920.

Minnesmerker[rediger | rediger kilde]

Gaten Legiendamm i Luisenstadt i Berlin og Legienstrasse i Köln er oppkalt etter Carl Legien. Det samme gjelder Wohnstadt Carl Legien i Berlin.

Legien er gravlagt på Zentralfriedhof Friedrichsfelde i Berlin.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]