Carl Legien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Carl Legien
Berlin-Kreuzberg - Denkmal Carl Legien 2.jpg
Født1. desember 1861
Malbork
Død26. desember 1920 (59 år)
Berlin
Gravlagt Gedenkstätte der Sozialisten, Zentralfriedhof Friedrichsfelde
Beskjeftigelse Politiker, fagforeningsperson
Parti Sozialdemokratische Partei Deutschlands
Nasjonalitet Tyskland

Carl Rudolf Legien

Carl Rudolf Legien, født 1. desember 1861 i Marienburg i Preussen, død 26. desember 1920 i Berlin var en tysk fagarbeider, fagforeningsleder og politiker (SPD). Han var leder av den nasjonale fagforeningen ADGB og av Riksdagen, det siste fra 1903 til 1920.

Politisk karrière[rediger | rediger kilde]

Etter foreldrenes tidlige død vokste Legien opp på barnehjem og utdannet seg senere til dreier. Han ble i 1885 medlem av SPD i Frankfurt am Main, og av Hamburger Fachverein der Drechsler (Hamburg fagforening for dreiere) samme år. Han ble senere leder av fagforeningen. I 1889 deltok han i Den andre internasjonalen som senere ble til Sosialistinternasjonalen.[1]

I 1913 ble han den første president for den nystiftede Internationalen Gewerkschaftsbunde som var en forløper til International Trade Union Confederation og i 1919 leder av Allgemeiner Deutscher Gewerkschaftsbund (Den alminnelige tyske fagforening). Legien fremforhandlet med industrilederen Hugo Stinnes mot slutten av første verdenskrig bl.a. forhandlingsrett for fagforeningene og i tillegg åttetimersdag (Stinnes-Legien-avtalen). Legien organiserte i 1920 generalstreiken mot Kappkuppet.

Carl Legien fikk i 1920 tilbud av Friedrich Ebert om å bli regjeringssjef i Tyskland, men han avslo dette. Legien var medlem av Riksdagen fra 1903 til 1920.

Minnesmerker[rediger | rediger kilde]

Gaten Legiendamm i Luisenstadt i Berlin og Legienstrasse i Köln er oppkalt etter Carl Legien. Det samme gjelder Wohnstadt Carl Legien i Berlin.

Legien er gravlagt på Zentralfriedhof Friedrichsfelde i Berlin.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Potthoff, Heinrich. «Legien, Carl». Neue Deutsche Biographie. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]