Carl Clauberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Carl Clauberg
Carl Clauberg 1.jpg
Clauberg i 1942 i Auschwitz
Født28. september 1898[1][2]Rediger på Wikidata
LeichlingenRediger på Wikidata
Død9. august 1957[1][2]Rediger på Wikidata (58 år)
KielRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Militærlege, torturist, universitetslærer, gynekolog, konsentrasjonsleirvakt, politikerRediger på Wikidata
Parti Nationalsozialistische Deutsche ArbeiterparteiRediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata
Medlem av SturmabteilungRediger på Wikidata

Carl Clauberg (født 28. september 1898 i Wupperhof, død 9. august 1957 i Kiel) var en tysk SS-lege som under andre verdenskrig utførte forsøk på mennesker i den beryktede blokk 10 i Auschwitz. Han var utdannet gynekolog men drev også som almenlege.

Clauberg ble dømt til 25 års fengsel i Sovjet for krigsforbrytelser, men ble løslatt i 1955 i et fangeutvekslingsprogram og sendt tilbake til Tyskland.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han deltok som soldat i infanteriet under første verdenskrig og ble tatt til fange av britene i 1917. Han utdannet seg som lege etter krigen. Han meldte seg inn i NSDAP i 1933. Han ble også medlem av SS hvor han hadde graden Gruppenführer.

Under krigen forsket han på en pille til SS-soldatene hvis de ønsket en rask og smertefri død hvis de for eksempel hadde blitt tatt til fange og ikke ville røpe noe. Dette klarte han ikke med en gang men han prøvde alt på jødene. Dette førte til (for kvinnene) smerter i eggstokkene og i magesekken, disse ble da tatt ut og sendt til Berlin for nærmere undersøkelse (for menn var det testiklene) som ble fjernet disse som prøvde denne pillen døde en treg og smertefull død. Han lot også pasienter stå ved et røntgenapparat i flere minutter i strekk med strålen mot kjønnsorganene. Disse ble gasset etterpå pga. at stråleskadene hemmet arbeidskraften. Clauberg ble tatt da han sendte rapporten om pillen til Berlin.

I 1945 ble han fanget av Sovjetiske styrker og fraktet til Sovjetunionen. I 1948 ble han dømt til 25 års fengsel for krigsforbrytelser, men han ble løslatt allerede i 1955 i forbindelse med et fangeutvekslingsprogram mellom Sovjet og Vest-Tyskland. I Tyskland gjenopptok han karrieren som gynekolog, men reaksjoner fra overledende førte til at han ble arrestert og stilt for retten på nytt i Tyskland. Han hadde på denne tiden blitt en alkoholiker og snakket stolt om sine eksperimenter under krigen. Han snakket forhånende om overlevende som krevde at tyske myndigheter skulle frata ham legelisensen. Clauberg døde i fengsel før rettsaken kom i gang.[3][4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Munzinger-Archiv, Munzinger IBA 00000007003, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ a b WhoNamedIt.com, Whonamedit? doctor ID 3264, besøkt 9. oktober 2017
  3. ^ «Carl Clauberg». encyclopedia.ushmm.org (engelsk). Besøkt 30. desember 2020. 
  4. ^ Dargie, Richard; Flanders, Julian (2020). The Nazis' Flight from Justice: How Hitler's Followers Attempted to Vanish Without Trace (engelsk). Arcturus Publishing. ISBN 978-1-83940-517-4.