Cape Arid nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cape Arid National Park
LandAustralia
Ligger iVest-Australia
Shire of Esperance
Nærmeste bosetningEsperance
Areal2 778,3 km²[1]
Opprettet1969
1972[2]
Kart
Cape Arid nasjonalpark
33°42′14″S 123°22′08″Ø

Cape Arid nasjonalpark er en nasjonalpark som ligger i Vest-Australia, 731 kilometer sørøst for byen Perth, og 120 kilometer øst for havnebyen Esperance.[3] Parken ligger langs sørkysten fra den østlige enden av Recherche-øyene.

Bukta på den østlige sida heter Israelite Bay.[4] Den vestlige enden er kjent som Duke of Orleans Bay.[5] Kystlandskapet består av Cape Arid, en bukt kalt Sandy Bight[6] og lenger øst, Cape Pasley.[7]

Historie[rediger | rediger kilde]

Den første europeeren som oppdaga området var den franske admiralen Bruni D'Entrecasteaux i 1792, og han kalte stedet Cap Aride; Matthew Flinders angliserte navnet i 1802 og parken har fått navnet etter denne landformen.

Miljø[rediger | rediger kilde]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Tagon Bay
Bukt nær Tagon Point

Området består av sandstrender og steinete nes i sør med lave bakker av granitt som strekker seg mot nord og inn i den taggete Russell Range som i hovedsak består av pre-kambrisk kvartsitt . Det høyeste punktet i parken er Tower Peak, som ligger innenfor Russell Range, som når en høyde på 594 meter (1 949 ft). Sandsletter som er rike på flora omgir åsene.

Den østlige grensen til parken grenser til den vestlige siden av Nuytsland Nature Reserve. [8] Ngadju Indigenous Protected Area grenser også til parken i nord.

Fauna[rediger | rediger kilde]

Et bredt utvalg av habitater finnes i parken som. Disse støtter et bredt utvalg av flora og fauna. Parken er et viktig sted for fuglelivet i Vest-Australia. Det er registrert over 160 fuglearter, inkludert noen som er truet eller sjeldne. Noen av fuglene som finnes i parken inkluderer: den vestlige jordpapegøyen,australrørdrum, Carnabys kakadu og hønsegås.[9]

Faunaen inkluderer den wallabyer, mange små pungdyr og en rekke reptiler og amfibier.

En sjelden og primitiv type maur i slekta Nothomyrmecia er antatt at bor i området.

Flora[rediger | rediger kilde]

Vegetasjonen i parken finnes for det meste på unge sanddyner. Arter av orkideer og bregner finnes nær Mount Ragged, inkludert en liten populasjon av Anthocersis viscosa.

Stier[rediger | rediger kilde]

Det er mange turstier i parken, som Len Otte Nature Trail, Tagon Coastal Trail, Boolenup Walk Trail og turer som går opp både Mount Ragged og Mount Arid. Den mest tilgjengelige campingplassen er ved Thomas River med konvensjonell kjøretøyadgang, griller, toaletter og vanntanker. Det er også andre campingplasser ved Mount Ragged, Poison Creek og Deal Creek, men disse er kun tilgjengelig for kjøretøy med firehjulsdrift.

Referanser[rediger | rediger kilde]