Cantino-planisfæren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Cantino-planisfæren (1502) - bildet kan forstørres vesentlig til lett lesbar størrelse.

Cantinoplanisfæren (eller Cantino-verdenskartet) er det eldste overlevende kart som viser de portugisiske oppdagelser i øst og i vest. Det er oppkalt etter Alberto Cantino, en agent for hertugen av Ferrara. Han fikk smuglet kartet fra Portugal til Italia i slutten av 1502. Det er etter alt å dømme det eldste sikkert daterte kart av Amerika og det viser de karibiske øyer og Floridahalvøya, så vel som Afrika, Europa og Asia, med betydelig presisjon. Kartet er særlig kjent for sin fremstilling av Brasils kyst. Den var blitt oppdaget i 1500 av den portugisiske oppdagelsesreisende Pedro Álvares Cabral (som antok helt korrekt at han var ankommet til et kontinent som ennå ikke var kjent for europeerne. Det ble senere nøyere utforsket av Gonçalo Coelho og Amerigo Vespucci.

Kartet viser tydelig den atlantiske delelinjen mellom de nyoppdagede land som tilkom kongen av Portuguall og hva som tilkom kongen av Castilla.

Det mest sannsynlige er at dette kartet er en kopi av en offisiell prototyp som var oppbevart i Casa da Índia (Indiahuset), i Lisboo, hvor de portugisiske reisendes oppdagelser ble registrert og systematisert. Det er en utbredt antagelse at Cantino var i stand til å bestikke en portugisisk regjeringskartograf med tolv gulldukater (et meget stort beløp den gang) til å utferdige en kopi til ham, mellom desember 1501 og oktober 1502. Fra et brev undertegnet av Cantino er det mulig å sannsynliggjøre at han sendte kartet til hertugen av Ferrara den 19. november 1502. En inskripsjon på kartets bakside lyder: «Carta de navigar per le Isole nouam trovate in le parte de India: dono Alberto Cantino al S. Duca Hercole». Det er denne innskriften som gjør at kartet etterhvert ble kjent som Cantinoplanisfæren.

Det tok ikke mange månedene før kartet var foreldet. Nye oppdagelsesreiser gav en rekke nye detaljer, som raskt ble kjent i kartmakermiljøene. Men Cantino-planisfæren var en hovedkilde til det italienske Caveriokartet som ble ferdig kort etter at Cantinokartet snkom Italia. Dette kartet ble i sin tur hovedkilden for det svært innflytelsesrike veggkartet over hele verden som ble laget av Martin Waldseemüller i 1507.