Pedro Álvares Cabral

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pedro Álvares Cabral
Pedro Álvares Cabral - steel engraving by American Bank Note Company.jpg
Født1467 (juliansk)
Belmonte (Distrito de Castelo Branco)
Død1520
Santarém
Ektefelle Isabel de Castro
Far Fernão Cabral
Mor Isabel de Gouveia de Queirós
Barn Fernão Álvares Cabral, António Cabral
Beskjeftigelse Oppdagelsesreisende, sjømann
Nasjonalitet Kongedømmet Portugal
Livssyn Den romersk-katolske kirke
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Pedro Álvares Cabral (født 1467 i Belmonte i Portugal, død 1520) var en portugisisk oppdagelsesreisende. Han var den første europeer som gikk i land i Brasil.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Det er antatt at han ble født i Belmonte i provinsen Beira Baixa i Portugal.[trenger referanse] Den 9. mars 1500 forlot han Portugal med en flåte på 13 skip og et mannskap på 1500 for å seile samme rute som Vasco da Gama til India. På veien til Kapp det gode håp la han kursen lenger mot sørvest enn da Gama gjorde. 1. påskedag 22. april i år 1500 steg det opp fra horisonten et fjell som han kalte «Monte Pascoal» (fra portugisiske Páscoa, påske). Cabral styrte mot fjellet, og dagen etter kunne han gå i land og etablerte en havn for skipene sine i Porto Seguro. Da han trodde han hadde oppdaget en øy, kalte det nye landet for «Det sanne korsets øy» (Ilha da Vera Cruz) og erklærte det som portugisisk område.

Cabral sendte et av skipene tilbake til Portugal for å fortelle om funnet, mens resten av skipene fortsatte ekspedisjonen sørøstover den 3. mai. Ved Kapp det gode håp kom ekspedisjonen ut for en storm, noe som førte til at 4 skip, blant annet skipet med den kjente oppdageren og kaptein Bartolomeu Dias, gikk ned i uværet. Et femte skip ble skilt fra de andre i det dårlige været, og var blitt drevet ut i Det indiske hav. På sin ferd nordover havet i forsøket på å finne veien til India på egen hånd, oppdaget skipet en øy som senere ble kjent under navnet Madagaskar. Skipets kaptein var Diogo Dias, Bartolomeu Dias' bror.

Cabral fortsatte til India for å handle med pepper og annet krydder, og etablerte handelsstasjon i Cochin. Flertallet av flåtens skip var tatt av havet eller blitt skilt fra ekspedisjonen og seilte hjem, og bare fire av de opprinnelige 13 skipene nådde India. I de muslimske østafrikanske havnebyene hadde han møtt mye fiendtlighet, og da han ankom Calicut ble han fordrevet.[trenger referanse] Bare i Malindi og i den indiske byen Cochin, som var i strid med Calicut, hadde han funnet velvilje. De 4 skipene vendte tilbake til Portugal i 1501, med mye rikdommer, men med mistrøstige meldinger om den rådende situasjonen. Carbrals reise overbeviste de portugisiske myndigheter om at de måtte ta kontroll dersom de skulle greie å beholde den lukrative handelsruten, og sendte året etter en krigsflåte på 20 skip under ledelse av Vasco da Gama for å rydde opp.

Cabral ble gravlagt i et kloster i Santarém i Portugal i 1520.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Norbert Ankenbauer: Das ich mochte meer newer dyng erfaren. Die Versprachlichung des Neuen in den Paesi novamente retrovati (Vicenza, 1507) und in ihrer deutschen Übersetzung (Nürnberg, 1508). Frank & Timme, Berlin 2010, ISBN 978-3-86596-310-9.
  • Norbert Ankenbauer (Hrsg.): Paesi novamente retrovati – Newe unbekanthe landte. Eine digitale Edition früher Entdeckerberichte. Wolfenbüttel: Editiones Electronicae Guelferbytanae 2012 [work in progress] online.
  • Max Justo Guedes (Hrsg.): A viagem de Pedro Álvares Cabral e o descobrimento do Brasil 1500–1501. Acad. de Marinha, Lisboa 2003, ISBN 972-781-070-5.
  • Johannes Pögl (Hrsg.): Die reiche Fracht des Pedro Álvares Cabral. Thienemann, Stuttgart 1986, ISBN 3-522-61190-X.
  • Robert Wallisch (Hrsg.): Das Schreiben über die Entdeckung Brasiliens. Das Schreiben des Pêro Vaz de Caminha an König Manuel von Portugal. TFM, Frankfurt a. M. 2001, ISBN 3-925203-82-6.