Pedro Álvares Cabral

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pedro Álvares Cabral
Pedro Álvares Cabral - steel engraving by American Bank Note Company.jpg
Født1468
Belmonte (Distrito de Castelo Branco)
Død1520
Santarém
Ektefelle Isabel de Castro
Far Fernão Cabral
Mor Isabel de Gouveia de Queirós
Barn Fernão Álvares Cabral, António Cabral
Yrke Oppdagelsesreisende, sjømann
NasjonalitetKongedømmet Portugal
LivssynDen romersk-katolske kirke

Pedro Álvares Cabral (født 1467, død 1520) var en portugisisk oppdagelsesreisende. Han var den første europeer som gikk i land i Brasil.

Det er antatt at han ble født i Belmonte i provinsen Beira Baixa i Portugal.

Den 9. mars 1500 forlot han Portugal med en flåte på 13 skip og et mannskap på 1500 for å seile samme rute som Vasco da Gama til India. På veien til Kapp det gode håp la han kursen lenger mot sørvest enn da Gama gjorde. 1. Påskedag 22. april i år 1500 steg det opp fra horisonten et fjell som han kalte «Monte Pascoal» (fra portugisiske Páscoa, påske). Cabral styrte mot fjellet, og dagen etter kunne han gå i land og etablerte en havn for skipene sine i Porto Seguro. Da han trodde han hadde oppdaget en øy, kalte det nye landet for «Det sanne korsets øy» (Ilha da Vera Cruz) og erklærte det som portugisisk område.

Cabral sendte et av skipene tilbake til Portugal for å fortelle om funnet, mens resten av skipene fortsatte ekspedisjonen sørøstover den 3. mai. Ved Kapp det gode håp kom ekspedisjonen ut for en storm, noe som førte til at 4 skip, blant annet skipet med den kjente oppdageren og kaptein Bartolomeu Dias, gikk ned i uværet. Et femte skip ble skilt fra de andre i det dårlige været, og var blitt drevet ut i Det indiske hav. På sin ferd nordover havet i forsøket på å finne veien til India på egen hånd, oppdaget skipet en øy som senere ble kjent under navnet Madagaskar. Skipets kaptein var Diogo Dias, Bartolomeu Dias´bror.

Cabral fortsatte til India for å handle med pepper og annet krydder, og etablerte handelsstasjon i Cochin. Flertallet av flåtens skip var tatt av havet eller blitt skilt fra ekspedisjonen og seilte hjem, og bare fire av de opprinnelige 13 skipene nådde India. I de muslimske østafrikanske havnebyene hadde han møtt mye fiendtlighet, og da han ankom Calicut ble han fordrevet. Bare i Malindi og i den indiske byen Cochin, som var i strid med Calicut, hadde han funnet velvilje. De 4 skipene vendte tilbake til Portugal i 1501, med mye rikdommer, men med mistrøstige meldinger om den rådende situasjonen. Carbrals reise overbeviste de portugisiske myndigheter om at de måtte ta kontroll dersom de skulle greie å beholde den lukrative handelsruten, og sendte året etter en krigsflåte på 20 skip under ledelse av Vasco da Gama for å rydde opp.

Cabral ble gravlagt i et kloster i Santarém i Portugal i 1520.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]