Hopp til innhold

Candidatus scientiarum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Candidatus scientiarum i maskulinum eller candidata scientiarum i femininum (forkortet cand.scient.) er en akademisk grad i Danmark som utgjør fem års universitetsstudier. Den ble innført i 1968, til erstatning for graden cand.mag. innenfor matematisk-naturvitenskapelige fag. Graden ble på midten av 1980-tallet også innført i Norge, samtidig med at den tidligere graden cand.real., som var normert til lengre studier og som var en mer forskningsorientert grad, ble avskaffet.[trenger referanse] I Norge ble graden cand.scient. siste gang tildelt vårsemesteret 2007.

Graden cand.scient. ble i Norge oppnådd på grunnlag av eksamener som omfattet minst ti semestres normert studietid. Den bygget på utdannelse på lavere nivå (eksempelvis norske grunn- og mellomfag) av minst 3,5 års normert omfang. I Norge var det vanlig, men ikke noe krav, å ta cand.scient. etter en cand.mag.-grad (den norske cand.mag.-graden hadde i matematisk-naturvitenskapelige mindre omfang enn både norske cand.mag.-grader i andre fag og den danske cand.mag.-graden).[trenger referanse] Etter 2003–2007 har cand. scient. blitt erstattet av en femårig mastergrad.

I skolevesenet vil graden kvalifisere til en stilling som lektor, dersom den er supplert med et praktisk-pedagogisk studium.

I Danmark inngår betegnelsen candidatus scientiarum også i graden candidatus scientiarum politices (cand.scient.pol.), som er en embedseksamen i statsvitenskap.

Autoritetsdata